Direct naar content
IBS - Capital Allies
Wat we schrijven
Nieuws 22-04-2022

Nieuw: De IBS Impact

Wij bieden een nieuwe aandelenstrategie, de IBS Impact. De IBS Impact is een logische stap in onze ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Met onze bestaande aandelenportefeuille, de IBS 30, stapten we een tijd geleden al over naar een duurzame strategie op basis van uitsluiting. Met de IBS Impact gaan we een stap verder.

In de nieuwe strategie  beleggen we alleen in bedrijven die positief bijdragen aan het klimaat, gezondheid of voeding. Winst valt wat dat betreft te behalen bij bedrijven die hier nog grote stappen te zetten hebben. Want stel dat een grote vervuiler duurzame verbeteringen doorvoert, dan draagt dat direct bij aan een gezonder klimaat.

De IBS Impact bieden wij aan vanuit IBS Asset Management BV.

Uitsluiten in drie stappen

  1. UN Global Compact: we selecteren alleen bedrijven die volgens de VN-criteria voldoen aan hun fundamentele verantwoordelijkheden op 4 terreinen: mensenrechten, arbeidsvoorwaarden, milieu en anti-corruptie.

  2. Richtlijnen Goede Doelen Nederland: deze richtlijn is mede gebaseerd op de UN Global Compact en gaat nog iets verder. Denk aan het uitsluiten van tabak.

  3. Onze eigen afweging: los van de UN Global Compact en Richtlijnen Goede Doelen Nederland doen wij zelf onderzoek. Wij vormen een eigen mening over de ESG-positie van het bedrijf.

Positieve bijdrage stellen we vast in twee stappen

Voor de IBS Impact starten we met bedrijven die overblijven na de eerste drie uitsluitingscriteria. Aanvullend stellen we dan de volgende twee vragen.

Is het product van de onderneming nodig in een duurzame toekomst?

Waarom is dit belangrijk? Omdat voor bedrijven die nodig zullen blijven, het van groot belang is dat de vervuiling stopt. Neem bijvoorbeeld beton. Dat is een zeer milieubelastend product. Echter, beton zullen we nodig blijven hebben. Op deze schaal is er geen alternatief.

Diesel is ook zeer belastend voor het milieu en hebben we nu nodig. Maar in een duurzame toekomst wil je daarvan af. En hier zullen op termijn alternatieven voor komen.

Helpt de onderneming significant bij de verduurzaming van dit vervuilende product?

Ondernemingen die helpen om een vervuilend product duurzamer te maken, kunnen onderdeel zijn van de IBS Impact portefeuille. Iedere stap in het productieproces die vervuiling vermindert, heeft direct positieve impact.

Een voorbeeld: Sika

In de IBS Impact beleggen wij in het Zwitserse Sika. De onderneming is marktleider in de productie van bouwchemicaliƫn zoals cement en beton.

Bouwchemicaliƫn zijn op dit moment erg vervuilend en dragen enorm bij aan de wereldwijde CO2 uitstoot. Een verduurzaming in het productieproces is nodig in de overgang naar een schonere wereld.

Sika investeert daar fors in. Voorbeelden hiervan zijn het recyclen van beton en het afvangen van CO2 uitstoot.

Wil je meer weten?

Dat kan. Ons Investment Team is altijd bereid om meer te vertellen. Neem contact op met je relatiemanager of met Anouk van der Moer via anouk.vandermoer@ibsca.nl of 020-5141780.