Direct naar content
IBS - Capital Allies

We maken onderscheid tussen twee smaken: niet-beursgenoteerde- (private) en beursgenoteerde (publieke) fondsen. Beide hebben hun eigen specifieke kenmerken.

Private fondsen

Investeren in private fondsen – ook wel private equity/private markets genoemd – zien wij als kers op de taart binnen de beleggingsmix. Hoge rendementsverwachting, de spreidingsmogelijkheden en de toegang tot zeer gespecialiseerde beleggingscategorieën zijn goede redenen om deze categorie toe te voegen. Zo nemen wij onder andere deel in fondsen gericht op zonne-energie, specialistische medische apparatuur en alternatieve debt selectie fondsen.

Private fondsen investeren niet in beursgenoteerde bedrijven. Mede daardoor zijn ze niet voor iedereen toegankelijk. Alleen voor ervaren beleggers met voldoende grote vermogens en een gedegen kennis van beleggen en risicomanagement. Wij maken deze fondsen toegankelijk door klanten via een IBS fund samen te laten investeren.

Hoe selecteren wij onze fondsen?

Wij werken alleen samen met kwalitatief hoogstaande fondsmanagers. Daarbij letten we onder andere op de investeringshistorie, hoe de rendementen tot stand komen en transparantie.

Ook duurzaam wegen we al mee. Op dit moment moet een beoogd fonds bij Fund Management UNPRI en/of AICPRI onderschrijven óf een nadrukkelijke en intrinsieke duurzame focus hebben. Daarnaast maken we een eigen afweging op basis van onder andere het uitsluitingsbeleid en het wel of niet aandacht hebben voor ESG.

Wij werken onder andere samen met fondsen die een licht- of donkergroene duurzaamheidsclassificatie hebben. Lichtgroene fondsen hebben een ecologisch of sociaal kenmerk (Social Development Goal, SDG) en donkergroene fondsen een specifiek duurzaam doel. Voorbeelden hiervan zijn medische innovaties of duurzame energie. Wij monitoren de fondsen vervolgens en proberen zo veel mogelijk duurzaamheidsrisico’s in kaart te brengen. Wij maken daarvoor gebruik van de database van Preqin en van de informatie die de fondsmanagers ons aanleveren.

Publieke fondsen

Het verschil met publieke fondsen is dat private fondsen maar beperkte instapmogelijkheden hebben en een lange looptijd. Denk aan gemiddeld tien jaar. In publieke fondsen kun je tussentijds in- en uitstappen.

Wij hebben ook een publiek fonds op ons Fund Management platform: SilverCross Global Smallcap Fund. Dit fonds belegt succesvol in een beperkt aantal exceptioneel goede, kleine beursgenoteerde bedrijven. En duurzaam: SilverCross wil alleen duurzaam bewuste en verantwoorde bedrijven selecteren. Iedere week is het mogelijk om in te stappen.

Meer over IBS Fund Management

De collega’s van IBS Fund Management kunnen je alles vertellen over Fund Management en doen dat graag. Lees alvast meer over de investeringen die nu op ons platform staan op de website van IBS Fund Management.