Direct naar content
IBS - Capital Allies
Wat we schrijven
Insights 01-03-2022

Beleggen in infrastructuur

Wat moet je eigenlijk allemaal weten als je gaat beleggen in infrastructuur?

En waarom is het interessant voor jou om erin te beleggen?

Graag neem ik je mee in de wereld van infrastructuur investeringen.

De Core infrastructuur strategie

Infrastructuur is voornamelijk bekend van de ‘Core infrastructuur strategie’. De fondsmanager koopt bestaande infrastructuur assets, in dit geval bedrijven of projecten als een datacenter. Om deze vervolgens lang vast te houden en opbrengsten te genereren.

Bij opbrengsten kun je denken aan huuropbrengsten die de gebruiker betaalt. Bijvoorbeeld de huur voor het gebruik van een datacenter door een cloud aanbieder als Microsoft.

Vanwege de stabiele onderliggende assets heeft deze strategie weinig risico en een lage rendementsverwachting.

Onder investeerders is er momenteel veel vraag naar kant en klare infrastructuur assets. Daardoor zijn de prijzen in dit gedeelte van de infrastructuurmarkt hoog.

Omdat de Core fondsmanager deze assets tegen hogere prijzen koopt, drukt dit de verwachte rendementen binnen de Core strategie.

De Value-add infrastructuur strategie

Naast de Core strategie bestaat de minder bekende ‘Value-add infrastructuur strategie’.

De fondsmanager investeert in kleine- en middelgrote infrastructuur projecten en bedrijven, zoals bijvoorbeeld een glasvezelkabel bedrijf.

Vervolgens zal de fondsmanager dit bedrijf laten groeien door overnames en nieuwe groei-investeringen als het aanleggen van nieuwe glasvezelkabels.

Hiermee vergroot de Value-add manager het aanbod van nieuwe en grote infrastructuur assets, waar juist de Core strategie investeerders veel behoefte aan hebben. Hij kan mede hierdoor hogere rendementen behalen.

Aangezien de Value-add manager zijn investeringen wil laten groeien, investeert hij voornamelijk in nieuwe en veelbelovende infrastructuur projecten.

Vaak zijn dit investeringen die positief bijdragen aan digitalisering, demografische ontwikkelingen en verduurzaming.

Voorbeelden hiervan zijn: 5G zendmasten, datacenters, glasvezelkabels, ziekenhuizen, zonneparken, mega batterijen, elektrische laadpunten en hogesnelheid treinen.

Een tekort aan investeringen

Uit cijfers van de OECD blijkt dat overheden de afgelopen dertig jaar steeds minder in infrastructuur investeerden.

Onderstaande grafiek laat de investeringen in infrastructuur over tijd zien als percentage van het bruto binnenlands product [i].

Combineer dit tekort aan investeringen met de hedendaagse trend in digitalisering en verduurzaming en je hebt een gigantische vraag naar nieuwe infrastructuur.

Het World Economic Forum heeft onderzoek gedaan naar het verwachte tekort aan infrastructuur investeringen t/m 2030. [ii] Zij verwachten dat er een tekort van ruim €5 biljoen (vijf duizend miljard!) aan investeringen zal ontstaan gedurende deze jaren.

De vraag naar nieuwe infrastructuur investeringen zal het aanbod dus ruimschoots overstijgen.

Inflatie bescherming

De inkomsten in infrastructuur zijn vaak gelinkt aan de stand van de inflatie. In de verhuurcontracten komen de prijzen hoger te liggen wanneer de inflatie hoger is.

Daarmee hebben zij een ingebouwde bescherming tegen inflatie en als jij erin belegt kun je daarvan profiteren.

Zoals de grafiek laat zien, behaalden infrastructuur investeringen gedurende de afgelopen 20 jaar een bruto jaarlijks rendement (IRR) van 15%, terwijl de inflatie gemiddeld op 2,3% uitkwam.

Infrastructuur investeringen boden gedurende deze periode dus ruimschoots bescherming tegen inflatie. [iii]

Momenteel ligt de inflatie voor het eerst sinds lange tijd weer op een hoger niveau, namelijk rond 5-6% op jaarbasis. Dat houdt in dat producten die je koopt nu gemiddeld 6% duurder zijn dan 12 maanden geleden.

Zo’n hoge inflatie hebben we sinds de jaren ’80 niet meer gezien.

Het kan zijn dat deze inflatie tijdelijk is, het kan ook zijn dat de inflatie langer zal aanhouden. Dat is moeilijk te voorspellen.

Wat wel duidelijk is, is dat infrastructuur investeringen een goede bescherming tegen deze inflatie bieden.

Diversificatie

Historisch gezien heeft infrastructuur als beleggingscategorie een lage correlatie met andere categorieën zoals aandelen, obligaties en vastgoed. [iv]

Simpel gezegd houdt dit in dat bijvoorbeeld een daling in het aandeel Unilever nagenoeg geen invloed heeft op infrastructuur investeringen.

Anderzijds heeft het tekort aan overheidsinvesteringen in infrastructuur op haar beurt weer geen invloed op het aandeel Unilever.

Aangezien infrastructuur een andere rendementsbron heeft dan aandelen en obligaties, geeft het je een kans om je portefeuille nog beter te diversifiëren.

Schuldfinanciering

De Core strategie kenmerkt zich vaak door een relatief hoge mate van schuldfinanciering. Je komt hier soms projecten tegen die met 80% schuld gefinancierd zijn (en dus 20% met aandelenkapitaal).

De logica hierachter is dat vanwege de onderliggende fysieke assets, de langetermijncontracten en veilige aard van infrastructuur, de investeringen een hogere mate van schuld kunnen dragen.

Binnen de Value-add strategie kom je juist minder schuldfinanciering tegen (gemiddeld gezien 35% schuld en 65% aandelenkapitaal).

Omdat de Value-add manager de bedrijven nog fors wil laten groeien, door nieuwe investeringen en overnames, is een hoge mate schuldfinanciering hier minder gepast.

De Value-add strategie als groei strategie wordt daarom vaker met een grotere hoeveelheid aandelenkapitaal gefinancierd.  

Wat kies jij?

Voor sommige investeerders is saai goed, aangezien zij minder risico willen lopen.

Voor hen is de Core infrastructuur strategie ideaal.

Anderen zijn op zoek naar spannendere investeringen binnen infrastructuur. Zij zijn bereid om wat meer risico’s te nemen.  

Voor hen is de Value-add infrastructuur strategie een interessante toevoeging, die ook nog eens een aantrekkelijker rendement met zich mee kan brengen. 

Het IBS Value-add Infrastructure Fund

Wij vinden de beleggingscategorie infrastructuur momenteel interessant vanwege het tekort aan nieuwe investeringen, de inflatie bescherming en de diversificatie mogelijkheden.

Bij IBS hebben wij dan ook onze keuze gemaakt voor niet-beursgenoteerde Value-add infrastructuur.

Dit is omdat wij de risico-rendement verhouding daar nu interessanter vinden dan in Core infrastructuur.

Het IBS Value-add Infrastructure Fund geeft jou toegang tot drie exclusieve en duurzame Value-add infrastructuur managers: Antin, EQT en Goldman Sachs.

Mocht je hier meer over willen weten, neem dan gerust contact met ons op. We vertellen er graag meer over.

_________________

[i] OECD, Cambridge Associates

[ii] World Economic Forum, McKinsey, Cambridge Associates Oxford Economics

[iii] Blackrock, Inflation real assets, navigating an inflationary environment with real assets, 2021 & Bloomberg

[iiiv] AMP Capital