Direct naar content
IBS Capital Allies
Categorie: Blogs Gepubliceerd op 03-07-2025

Als je dit leest, is de wereld nog steeds niet vergaan

Met een gezicht op onweer stapte ik, ergens in november 1983, op station Ermelo in een legertruck. Mijn militaire diensttijd begon. Ik was net afgestudeerd, 23 jaar en ging veel liever werken. Toch kreeg ik er tijdens mijn officiersopleiding in Ermelo best lol in. Ik werd pelotonscommandant van een mortierpeloton en we oefenden vaak bij de grens met Oost-Duitsland. In een dappere poging om het gevreesde Rode Leger af te schrikken. We zaten tenslotte nog midden in de Koude Oorlog.

De rust in een Duits dorp verstoren is leuker dan een naderende kernoorlog

Ik was tijdens mijn diensttijd nooit bang dat de Derde Wereldoorlog zou uitbreken. Ik genoot van het leiding geven aan een groep soldaten en de oefeningen in de buitenlucht. De kers op de taart was als we ’s avonds laat in colonne door Duitse dorpen reden en de bewoners massaal uitliepen om naar ons te kijken. Als officier had ik een jeep met chauffeur tot mijn beschikking. Maar ik zorgde er altijd voor dat ik achter de sticks van een rupsvoertuig zat als we door zo’n dorp heen reden. Met mijn hoofd boven het luik uit. Goh, wat voelde ik me stoer.

Mijn ouders maakten zich ook niet druk over een allesvernietigende kernoorlog. Ze deden wekelijks hun boodschappen, kochten af en toe een nieuwe auto en gingen elk jaar op vakantie. Bedrijven konden dat wel waarderen. Ze maakten zo elk jaar meer winst waardoor de aandelenkoersen stegen.

De Amerikaans beurs steeg tijdens de Koude Oorlog bijvoorbeeld met ruim 11 procent per jaar.

Is het slim om Russisch te leren?

De reden dat beurzen zich niet zoveel aantrekken van een geopolitieke crises, is dat we blijven doen wat we het beste kunnen: consumeren. Ook al maken we ons best zorgen als we naar het journaal kijken.

De Russische inval in Oekraïne veranderde dit beeld niet, want de Amerikaanse beurs steeg sinds 24 februari 2022 met 12 procent per jaar.

Bijna wekelijks hoor of lees je wel paniekverhalen over al het onheil wat ons te wachten staat:

De beurs haalt z’n schouders op en stijgt rustig verder.

Geen onheilsprofeet kreeg ooit gelijk

Realiseer je dat niemand met zekerheid het einde van de wereld kan voorspellen. Ontelbare lieden probeerden het. Maar nog nooit had iemand het bij het rechte eind. Bovendien, alles wat je doet om je voor te bereiden op het einde van de wereld kan slecht voor je uitpakken als-ie per ongeluk toch niet vergaat. Want dat is meestal het geval.

Op een dag vergaat onze planeet echt wel een keer. De zon raakt een keer door z’n waterstof heen, verandert dan in een gigantische rode ster die uiteindelijk onze aardbol verzwelgt. Maar dat is pas over 5 miljard jaar.

De wereld vergaat maar één keer. Als het zover is, maakt het geen fluit uit hoe je portefeuille eruitziet. Hoeveel geld je in aandelen, goud of bitcoin hebt. Tot die tijd doe je er het beste aan om alle onheilsprofeten negeren.