Direct naar content
IBS - Capital Allies
Wat we schrijven
Blogs 06-06-2024

Voor nieuwe ideeën lees je oude boeken

“I see far because I stand on the shoulders of giants” – Sir Isaac Newton

Al jaren genieten we van de kampioenschappen van Max Verstappen. Het hele seizoen sleutelt Team RedBull aan het racemonster. Nét iets andere vormen die de bolide meer aerodynamica geven, nét iets meer vermogen of nét iets minder gewicht

Red Bull F1

Kijk eens naar de verschillen tussen de Red Bull RB 18 uit 2022 en de Red Bull RB 19 uit 2023. Met het blote oog zie je de veranderingen bijna niet. En toch zorgen die kleine veranderingen al jarenlang mede voor de kampioenschappen van Max Verstappen. Vergelijk de Red Bull RB 19 nu eens met een koekblik uit de jaren tachtig. Nu zie je het verschil gelijk! In zo’n wagen is zelfs Max Verstappen kansloos als hij moet crossen tegen de racemonsters van tegenwoordig.

Ferrari

Waarom verschillen de auto’s over langere periodes zo veel?

Vanwege de moordende concurrentie probeert ieder team het beste racemonster te ontwikkelen. De verliezers kijken ieder jaar met argusogen naar de bolide van de winnaar. Welke upgrades zorgen ervoor dat die auto telkens wint? En wat zorgt bij de trage auto’s voor het verlies?

Het seizoen erna kopieert ieder team dus de upgrades van de snelste bolide, en dumpt de slechte. Vanaf die gemeenschappelijke basis gaat ieder team het seizoen erop weer op zoek naar nóg meer verbeterpunten. Van jaar tot jaar kun je de verbeteringen met het blote oog nauwelijks waarnemen. Maar doordat alle teams verder bouwen op de eerder opgedane kennis, stapelen de innovaties zich op. En zo ontwikkelt het koekblik uit de jaren tachtig zich tot het racemonster van vandaag.

Hoe worden kleine verbeteringen revoluties?

Een van de belangrijkste revoluties ooit, de boekdrukkunst van Johannes Gutenberg uit de 15e eeuw, begint niet bepaald indrukwekkend. Letter voor letter leggen Gutenberg en zijn medewerkers woorden op een printplaat. Een eindeloos priegelwerk. De eerste machine produceert in twee jaar tijd maar 180 kopietjes van het meest populaire boek uit die tijd:

De Bijbel.

Maar vanaf dat punt ontwikkelen we de printmachines steeds verder. De machines worden gemiddeld een procent per jaar beter. Hierdoor stijgt tussen 1600 en 1800 het aantal geprinte bladzijdes van 240 naar 2400 per uuri. Een vertienvoudiging! Met een gigantische kennisoverdracht over de hele wereld als gevolg.

Ontwikkeling van printmachines

Het fenomeen waarbij hele kleine ontwikkelingen zich opstapelen tot gigantische verbeteringen, noem je het rente op rente effect. Als je 100 duizend euro belegt en je verdient daarop 9 procent per jaar, dan heb je na drie jaar 129 duizend euro. Je voelt je nog niet echt rijker. Maar na 30 jaar is je portefeuille 1,3 miljoen waard. En dan zie je pas het resultaat van dat rente op rente effect. Datzelfde geldt voor innovatie. Omdat elke nieuwe innovatie voortborduurt op de voorafgaande innovaties.

Hoe zie je de vooruitgang terug op de beurs?

Op 4 maart 1957 breidt Standard and Poor’s haar index uit tot de vijfhonderd grootste beursgenoteerde bedrijven van de Verenigde Staten. De S&P 500.

Van die 500 bedrijven maken er nu nog slechts 54 deel uit van de index. Het grootste deel van de vooruitgang werd dus gerealiseerd door nieuwe bedrijven. Met alle bestaande kennis in hun achterzak bouwen ze door. Ze worden beter, efficiënter en uiteindelijk winstgevender. Zo duwen de betere bedrijven de losers uit de S&P 500 en worden zelf onderdeel van de index. Van jaar tot jaar verandert de samenstelling van de index minimaal. Maar sinds 1957 verving Standard and Poor’s bijna 90 procent van de bedrijven in de index.

Die constante vooruitgang zie je prachtig terug in de cijfers. Tussen 1957 en nu ging de gecombineerde winst van alle S&P 500 bedrijven 55 keer over de kop.

In die periode levert de S&P 500, na het herinvesteren van dividend, een rendement op van meer dan 80.000 procent, ruim 10 procent per jaar.

S&P 500

Je begrijpt dat innovatie ook in de toekomst welig zal blijven tieren. We blijven klimmen op de schouders van de giganten die voor ons kwamen. En dat is een prettig vooruitzicht voor jou als lange-termijn aandelenbelegger.

ihttps://en.wikipedia.org/wiki/Printing_press