Dividend betalen is net trouwen

“The safest dividend is the one that’s just been raised.” – Josh Peters

In de eerste blog uit deze serie schreven wij over het inkopen van de eigen aandelen. In deze blog kijken wij naar dividend. En specifiek naar de vraag: wat maakt dividend speciaal? In de afsluitende blog kijken we naar een belangrijke managementtaak. De allocatie van geld.

Eén van de doelstellingen van een onderneming is het maken van winst. Eigenaren van een onderneming riskeren kapitaal en steken tijd in de onderneming.

De beloning voor de eigenaren is de winst van de onderneming. Van deze winst kan een gedeelte worden uitgekeerd. Deze winstuitkering heet dividend. Dit is afgeleid uit het Latijn, waar het woord verdelen ‘dividere’ heet.

Is trouwen voor volwassenen?

Dividend heeft voor beursgenoteerde ondernemingen een signaalfunctie. Wij kunnen deze signaalfunctie het best omschrijven met een voorbeeld uit de natuur. Stel een cheeta achtervolgt een groep springbokken. Als er één bok niet wegrent, geeft deze een signaal. Waarschijnlijk is deze bok snel daarna zijn laatste prooi.

Voor ondernemingen zijn dividendbetalingen een teken van volwassenheid en discipline. Als ondernemingen éénmaal dividend betalen, verwachten beleggers dat ze dit blijven doen. Het is een teken van kracht en vertrouwen in de toekomst.

Ondernemingen stralen graag vertrouwen uit. Kijkt u mee naar de figuur. De dividendbetalingen van ondernemingen in de S&P500 daalden slechts gedurende een enkele periode. Tijdens de financiële crisis verlaagden of schrapten voornamelijk financiële ondernemingen hun dividend. Het terugkopen van de eigen aandelen werd echter door bijna alle ondernemingen gestaakt.

Wij concluderen daaruit het volgende: dividend betalen is vergelijkbaar met trouwen. Het is een blijvend commitment in voor- en tegenspoed. Het inkopen van eigen aandelen lijkt meer op een knipperlichtrelatie.

Wat is dan beter, beleggen in een goed huwelijk of in een knipperlichtrelatie?

Wat maakt een relatie succesvol?

Voor ondernemingen die consistent dividend betalen, zijn er diverse indices. De dividend aristocrates index is de bekendste. Hierin zitten ondernemingen die hun dividend minimaal 25 jaar lang hebben verhoogd. Beleggen in deze ondernemingen is voor beleggers winstgevender geweest dan de S&P500 Index.

Hoe kan dit? Wij denken dat het komt door de kwaliteit van deze ondernemingen. Dankzij een robuust businessmodel konden zij 25 jaar lang het dividend verhogen.

Een andere index is de S&P500 buyback index. Hierin worden inkopers van de eigen aandelen opgenomen. Ook deze index presteerde goed.

Beide indices zorgden er dus voor dat een belegger beter presteerde dan de markt. Het is wat ons betreft niet mogelijk om één van de strategieën als de blijvende winnaar van morgen aan te wijzen.

Wat kunt u hier als aandelenbelegger mee?

Let u op het signaal?

Wij horen regelmatig het volgende: Ik beleg in Shell, want Shell betaalt een hoog en stabiel dividend.” (momenteel ongeveer 6 procent.)

Shell is misschien een goede belegging. Maar komt dat door het hoge dividend? Wij hebben moeite met die redenatie.

Een hoog dividendrendement geeft namelijk ook een signaal. De markt gaat ervan uit dat het dividend nauwelijks zal groeien. De onderneming betaalt zijn winst aan de aandeelhouder en investeert weinig.

Ter illustratie: Microsoft heeft op dit moment een dividendrendement van 1,5 procent. Het dividend groeide over de afgelopen 10 jaar met gemiddeld 15 procent per jaar. Houden ze die groei nog 10 jaar vast, dan is uw dividendrendement over 10 jaar ook 6 procent vergeleken met uw huidige aankoopniveau. En daarmee gelijk aan dat van Shell nu. Shell verhoogde zijn dividend over de afgelopen 10 jaar met slechts 1,5 procent per jaar.

Een hoog dividendrendement zegt u iets over de verwachting van de markt. De markt verwacht weinig groei in het dividend. Het zegt u weinig over uw totale toekomstige rendement.

Wij kijken bij zowel het dividendbeleid als het absolute dividendrendement naar het signaal dat ze geven. Een hoog dividendrendement alleen vinden wij eerder een waarschuwingssignaal dan een goed teken. Het veiligste dividend is immers het dividend dat net is verhoogd.

In een relatie elkaars signalen begrijpen, is pas echt belangrijk.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in, dan ontvangt u onze updates vanzelf per e-mail.
Volgende artikel ›

Hoeveel risico bent u bereid te lopen?