Direct naar content
IBS - Capital Allies
Wat we schrijven
Nieuws 10-04-2019

IBS loopt Dam tot Dam voor genezing van Diabetes type I

Ieder jaar kiest IBS een goed doel om voor te lopen met de Dam tot Damloop. Collega’s hebben dit jaar gekozen voor het Diabetes Fonds. Omdat onze collega Ferry een zoon heeft met Diabetes type I, zal onze bijdrage specifiek hiernaartoe gaan.

Er zijn verschillende soorten diabetes. Type 2 is de bekendste en de meest voorkomende. Mensen met dit type hebben een alvleesklier die te weinig insuline aanmaakt en reageren daar ook niet meer goed op. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Mensen met dit type hebben een alvleesklier die helemaal geen insuline meer aanmaakt: hun afweersysteem vernielt waarschijnlijk de cellen die insuline aanmaken.

Ingrijpend in het alledaagse leven

Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag continue hun bloedsuiker meten en insuline toedienen. Ze kunnen geen hap eten zonder te berekenen hoeveel koolhydraten het zijn en hoeveel insuline ervoor nodig is. Dit herhaalt zich élke dag, gedurende hun héle leven. Er is nooit een dag dat het niet hoeft. Zitten ze er even naast, dan leidt dit meteen tot verkeerde bloedsuiker waardes.

Ferry en zijn gezin weten er alles van. Het treft niet alleen hun zoon Kyan, maar ook de rest van het gezin heeft er dagelijks mee te maken. Zij hebben echter een goede modus kunnen vinden waardoor hij ondanks zijn diabetes type 1 een leven heeft waarin hij heel veel kan doen en vaak leuke en sportieve activiteiten onderneemt.

Onderzoek is broodnodig

Er is veel bekend over diabetes type 1 en daarom is een goede behandeling tegenwoordig mogelijk. De behandeling is zeer intensief en bovendien is er het risico op structurele problemen met bijvoorbeeld ogen, nieren en voeten. Het is alleen nog steeds niet duidelijk waardoor diabetes type 1 precies precies ontstaat en genezing is tot op heden nog niet mogelijk.

Gelukkig vindt er veel onderzoek plaats en Nederlandse onderzoekers spelen daar een prominente rol in. Er is echter nog veel onderzoek nodig en dat is erg kostbaar. Voor IBS een extra reden om met de deelname aan de Dam tot Damloop een bijdrage te leveren aan onderzoek voor genezing van diabetes type 1. Met twee teams lopen Diabetes Fonds en IBS de volledige 10 mijl en zal Kyan met een aantal vriendjes meedoen aan de mini Dam tot Damloop. Het is voor het eerst dat we ook een kinderteam organiseren.

Dam tot Damloop mooi podium voor een goed doel

De Dam tot Damloop vindt dit jaar plaats op zondag 22 september. De ongeëvenaarde sfeer, de IJtunnel, één van de grootste Businesslopen ter wereld en het feit dat start en finish in twee verschillende steden liggen, maken dit evenement zo bijzonder. Het biedt een uniek podium voor Goede Doelen omdat het veel publiek trekt.

Helpt u mee Diabetes type 1 te verslaan?

Deelname aan de Damloop is een mooie manier om geld in te zamelen en zo bij te dragen aan het broodnodige onderzoek voor genezing van diabetes type 1. Wilt u ook team IBS-Diabetes Fonds steunen? Klik dan hier:

Sponsor team IBS – Diabetes Fonds

Wij kijken uit naar dit mooie evenement op 22 september en wensen de lopers heel veel succes!

Meer weten?

Check Dam tot Damloop.nl voor informatie over dit bruisende en positieve evenement en kijk op de site van Diabetes Fonds  voor informatie over de aanpak van Diabetes type I.