Direct naar content
IBS - Capital Allies
Wat we schrijven
Blogs 11-10-2018

As is verbrande turf

Amazon kwam op 14 mei 1997 naar de beurs als een online boekhandel. Op dit moment is het een platform voor een enorme hoeveelheid producten en diensten. Amazon is op de beurs inmiddels 1.000 miljard dollar waard.

Heeft u ook zo’n spijt? Hadden we toen maar voor 1.000 dollar aandelen in die nieuwe online boekhandel gekocht. CNBC rekende onlangs voor ons uit hoeveel die aandelen nu waard geweest zouden zijn. Liefst 1.344.900 dollar! Stom, stom, stom…

Maar relax. Geen belegger die Amazon op de beursintroductie had gekocht, heeft het nu nog in z’n portefeuille. Niemand zou die mentale kracht hebben gehad.

Was het wel een reële gedachte dat Amazon zou overleven?

Nee, niet echt. Op 29 september 1997 maakte een artikel in Fortune Magazine gehakt van de vooruitzichten van Amazon:

Why Barnes & Noble may crush Amazon. Selling books online was a neat concept. The nation’s leading bookstore is turning it into a cutthroat business. What’s a poor startup to do?

Barnes & Noble was groter dan Amazon, verkocht meer boeken, had meer geld en was een gevestigde naam. De gedachte dat zij Amazon snel de markt uit zou drukken, was een volstrekt logische. Barnes & Noble hoefde alleen maar een webshop te openen.

Barnes & Noble faalde jammerlijk. En het aandeel is sinds de beursintroductie van Amazon zelfs 5% minder waard geworden!

Bestaan er beleggers met stalen zenuwen?

Om winnaars als Amazon niet te vroeg te verkopen, hebben we stalen zenuwen nodig. Want extreme winnaars hebben vaak ook extreme koerscorrecties. De eerste forse koersdaling van Amazon vond plaats tijdens het leeglopen van de internetzeepbel. De koers van het aandeel daalde in minder dan twee jaar tijd van $113 naar $5,51. Een koersdaling van ruim 95%

Zo’n daling is voldoende om zelfs de grootste optimist uit het aandeel te jagen.

Ook na de bodem in 2001 bleef de koers erg volatiel. Kijk maar eens naar de onderstaande ‘drawdown’ grafiek.

Iedereen die stelt dat het makkelijk was om deze wilde rit uit te zitten, jokt.

Is het aandeel Amazon niet overgewaardeerd?

Laten we bovendien niet vergeten dat de meeste analisten Amazon continu overgewaardeerd vonden. En dat was ook helemaal niet zo raar. Kijk maar eens naar de koers-winstverhouding van de afgelopen tien jaar. Als u een stukje lijn mist, komt dat doordat er toen niet eens winst was.

De huidige koers van Amazon is nog steeds ruim 203 keer de winst.

Maar beleggers waren door Jeff Bezos voor die hoge waardering gewaarschuwd.

Hij schreef al in 2004 in zijn Letter to Shareholders dat hij winst niet zo belangrijk vond. Hij concentreerde zich liever op de vrije kasstromen:

Earnings don’t directly translate into cash flows, and shares are worth only the present value of their future cash flows, not the present value of their future earnings“.

Toch bleven veel analisten Amazon afrekenen op die lage winst en die hoge waardering. Dit schreef een analist op 4 november 2013:

“I have to believe that at some point investors are going to demand that Amazon not only starts delivering some profits, and some dividends along the way as well. If not, then I believe that Amazon’s stock price is very vulnerable to a large drop. My point being that Amazon’s shareholders should at least be aware of the extreme valuation on their shares”. 

Op het moment dat die analist ons waarschuwde, stond de koers van het aandeel Amazon op $351,13. Op dit moment (28 september 2018) is de koers $2.029,14.

Dagdromen is een leuke verspilling van onze tijd. Hadden we Amazon maar gekocht op de beursintroductie. En vastgehouden. Maar die rit van 21 jaar had ons diverse zenuwinzinkingen bezorgd.

We kunnen ons beter concentreren op het voorkomen van stomme fouten.