Van superbelegger tot charlatan

“Far more money has been lost by investors trying to anticipate corrections than has been lost in corrections themselves.” – Peter Lynch

Jim Rogers is een interessante man. Hij richtte samen met George Soros het Quantum Fund op. Het fonds groeide uit tot een van de succesvolste ooit. Van 1970 tot en met 1980 behaalde dit fonds een rendement van maar liefst 4.200%. Na dit succes besloot Jim Rogers met ‘pensioen’ te gaan.

Hoe ziet een crash van Bijbelse omvang er eigenlijk uit?

Jim maakte twee wereldreizen. Een keer op z’n motor en een keer met een speciaal geprepareerde Mercedes. Hij schreef er twee hartstikke leuke boeken over: Investment Biker: Around the World with Jim Rogers (1994) en Adventure Capitalist: The Ultimate Road Trip (2003).

Toch is Jim nooit echt met pensioen gegaan. Want hij bemoeit zich nog steeds met de financiële markten. En Jim doet dat door regelmatig wat voorspellingen te doen. Als legendarisch belegger moet je tenslotte zo af en toe wat aan marketing doen. Stel je voor dat de mensen je vergeten. Zijn voorspellingen zijn wel wat aan de pessimistische kant. Laten we er eens een paar op een rijtje zetten:

2011: 100% Chance of Crisis, Worse Than 2008: Jim Rogers

2012: Jim Rogers: It’s Going To Get Really Bad After The Next Election

2013: Jim Rogers Warns: “You Better Run for the Hills!”

2014: Jim Rogers – Sell Everything & Run For Your Lives

2015: Jim Rogers: “We’re overdue” for a Stock Market Crash

2016: $68 TRILLION “BIBLICAL CRASH” dead ahead? Jim Rogers issues a DIRE WARNING

2017: THE BOTTOM LINE: Legendary Investor Jim Rogers expects the worst crash of our lifetime

We zijn nog steeds aan het wachten op die crash van Bijbelse omvang…

Een stilstaande klok heeft twee keer per dag gelijk

Het blijkt niet altijd verstandig te zijn om naar (voormalig) succesvolle mensen te luisteren. Ze zijn soms zo overmoedig. Rogers mag dan een legendarische belegger zijn, maar dat betekent niet dat hij een glazen bol bezit.

Helaas hebben al die extreme voorspellingen geen consequenties voor Jim. Ze worden snel weer vergeten. En als Jim elk jaar trouw een crash blijft voorspellen, krijgt hij vanzelf een keer gelijk. Net als een klok die stilstaat. En dan is hij natuurlijk weer die legendarisch belegger die de crash voorspeld had.

Er is een groot verschil tussen “hij voorspelde de crash van 2008”, en “hij voorspelde crashes waarvan er toevallig een in 2008 plaatsvond.” Het is belangrijk dat we ons dat realiseren. Zeker als we iemand horen pochen over een goede voorspelling. En dat gebeurt dagelijks in de financiële markten…

Veel geschreeuw en weinig wol

Psycholoog Philip Tetlock doet veel onderzoek naar voorspellingen. Hij concludeert dat beleggers die het meest overtuigd zijn van zichzelf, de slechtste rendementen halen. De beste beleggers kenmerken zich juist doordat zij constant twijfelen aan hun overtuigingen. Zij zijn onbevooroordeeld en luisteren graag naar andere meningen.

De media hebben een hekel aan die twijfelaars. Zij zijn juist op zoek naar iemand die zijn mening van de daken wil schreeuwen. Kandidaten zat. En dat sluit dan ook weer precies aan bij een andere conclusie van Tetlock: beleggers die het vaakst in de media verschijnen, behalen de slechtste resultaten.

Luister dus niet naar mensen die luidkeels hun mening verkondigen. Maar neem mensen serieus die ons vertellen waarom ze ernaast kunnen zitten. Die ons vertellen wat ze geleerd hebben van hun fouten. En die voorspellingen doen in termen van waarschijnlijkheden in plaats van zekerheden. Zij hebben weinig amusementswaarde maar geven wel een beter advies.

En Jim, ga weer eens op wereldreis!

 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in, dan ontvangt u onze updates vanzelf per e-mail.
Volgende artikel ›

We zijn optimistischer dan dat we realistisch zijn