20% per jaar is onmogelijk mogelijk

Kan ik 20% of meer per jaar verdienen op de beurs? Absoluut! Advertenties op Facebook en zelfs een nieuw beleggingsfonds proberen mij hiervan te overtuigen. Wat heb ik nodig voor zo’n goed resultaat? Slechts een goede strategie en een flinke dosis discipline. In deze column wil ik, samen met u, deze claim eens onderzoeken.

Beleggers hebben de grootste moeite om het rente-op-rente effect te begrijpen

 Deze ‘topbeleggers’ lijken het effect van rente-op-rente te zijn vergeten. Laten we aannemen dat de toekomst er net zo uit ziet als het verleden. Dat aandelen ook de komende eeuw jaarlijks met 9% stijgen. En dat onze aandelenportefeuilles jaarlijks met 20% per jaar in waarde toenemen. Het onvermijdelijke gevolg is dat onze portefeuilles op den duur meer waard worden dan de totale beurs. Kan Apple groter worden dan de wereldeconomie?

Stelt u zich eens voor dat u in 1926 begint te beleggen op de Amerikaanse beurs. U begint met een startkapitaal van $2.700. Dit startkapitaal is exact 0,00001% van de totale Amerikaanse beurswaarde in dat jaar ($27 miljard). Het blijkt al snel dat u een goede strategie hanteert en een ijzeren discipline aan de dag legt. Wat zijn de gevolgen van uw fantastische resultaten?

Een jaarlijks rendement van 31,5% betekent dat u in 2010 de halve beurs bezit. 33% rendement per jaar zorgt ervoor dat u in datzelfde jaar eigenaar bent van de hele beurs. En met 40% per jaar is dat al het geval in 1989. Een ‘bescheiden’ jaarlijks rendement van 21,5% zorgt ervoor dat uw portefeuille in 2010 $102 miljard waard is. Ik teken ervoor!

Professor Al Bartlett zegt niet voor niets dat “the greatest shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function.”

Probeer met $100 miljard maar eens in 15 aandelen te beleggen

Een uitzonderlijk hoog rendement vereist dat mijn portefeuille afwijkt van de beursindex. Hoe? Door slechts in een klein aantal aandelen te beleggen. Een onderzoek van Robert Hagstrom toont dit aan. Zijn onderzoek loopt van 1979 tot en met 1996.

Hagstrom selecteert uit een universum van 1.200 Amerikaanse aandelen maar liefst 12.000 willekeurige portefeuilles. Slechts enkele portefeuilles presteren heel goed. Zij halen een jaarlijks rendement van 20% of meer. Deze portefeuilles hebben gemeen dat zij beleggen in slechts 15 aandelen. Zo’n geconcentreerde portefeuille verhoogt uw kans op een uitzonderlijk hoog rendement.

Stelt u zich nu eens voor dat u een succesvol fondsbeheerder bent. Jaar in jaar uit komt uw rendement boven de 20% uit. Dit valt op. Nieuwe beleggers melden zich massaal aan. En opeens beheert u €100 miljard. Probeert u dat bedrag maar eens te beleggen in 15 aandelen. U wordt dan gedwongen om het aantal aandelen waarin u belegt uit te breiden. Waardoor uw portefeuille meer en meer op de beursindex gaat lijken.

U merkt vervolgens dat uw rendement daalt naar het niveau van een indexbelegging.

De kans dat ik hoogbegaafde kinderen krijg, is heel groot

Ik begrijp die claims wel. Mensen zijn optimistisch van aard. Wij achten onze kans op een auto-ongeluk klein. En onze kans om hoogbegaafde kinderen te krijgen groot. Wij kunnen er dan ook op wachten dat er lieden opstaan die claimen dat ze consequent 20% per jaar kunnen verdienen. Zeker nu de beurzen al negen jaar lang stijgen.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in, dan ontvangt u onze updates vanzelf per e-mail.
Volgende artikel ›

Waarom is een beurscorrectie uw bondgenoot?