Direct naar content
IBS - Capital Allies
Wat we schrijven
Blogs 08-02-2018

Waarom is een beurscorrectie uw bondgenoot?

Hoe gaan we om met een portefeuille die in waarde daalt? Veel beleggers worden zenuwachtig van beurscorrecties. Rationele beleggers zijn juist blij met koersdalingen. Zij zien beurscorrecties als hun bondgenoten. In dit blog leg ik het u uit.

Waarom dalen de koersen van aandelen zo af en toe?

Stelt u zich eens voor dat de koersen van aandelen nooit dalen. En ieder jaar trouw met 9% stijgen. Wat denkt u dat het gevolg is? Denkt u dat er nog iemand bestaat die in obligaties belegt? Of zijn geld op een deposito laat staan?

In deze ideale wereld belegt iedereen in aandelen. Het gevolg is dat aandelen duur worden. Zo duur dat ze net zo weinig opleveren als obligaties en uw spaarrekening. En dan? Dan storten de koersen alsnog in. Omdat de economische groei tegenvalt of omdat er onrust uitbreekt in het Midden-Oosten.

Kijk maar eens naar de geschiedenis. De beurzen zijn volatiel. Koersdalingen komen heel vaak voor. Zij zijn de prijs die we moeten betalen voor het hogere rendement van aandelen. Professor Jeremy Siegel legt het als volgt uit:

“Volatility scares enough people out of the market to generate superior returns for those who stay in.”

Wat is het voordeel van dalende aandelenkoersen?

Als consumenten vinden wij het fijn om korting te krijgen. De beroemde belegger, Warren Buffett, is hierop geen uitzondering. Hij wil graag zijn hele leven lang hamburgers blijven eten. Als hamburgers goedkoper worden, is het dan ook feest in huize Buffett. Opeens kan hij voor hetzelfde geld meer hamburgers kopen.

Buffett vindt het vreemd dat beleggers anders reageren. Beleggers worden niet enthousiast van lagere prijzen. Ze worden juist zenuwachtig. Ze overwegen zelfs om hun aandelen te verkopen. Deze beleggers vergeten dat ze nu meer aandelen kunnen kopen voor hetzelfde geld.

Waarom worden we toch zo nerveus van dalende aandelenkoersen? Omdat we op dit moment een te groot deel van ons vermogen in aandelen beleggen? En we geen aandelen kunnen bijkopen? De remedie voor dit probleem is heel simpel. Beleg conservatiever!

Beurscorrecties hebben het voordeel dat we meer aandelen kunnen kopen voor hetzelfde geld.

Wanneer hebben we behoefte aan hoge aandelenkoersen

Wanneer willen we dat aandelen duur zijn? Pas op het moment dat we stoppen met beleggen. Zolang we nog beleggen, willen we blijven profiteren van kortingen. Laat me dit illustreren met een voorbeeld. Stelt u zich eens voor dat u op het punt staat om te beleggen.

U bent een langetermijnbelegger en belegt in een aandelenindex met een dividendrendement van 4%. Het dividend groeit jaarlijks met 3% en u herinvesteert dit dividend. Wat heeft uw voorkeur? Dat de index de volgende dag met 200% stijgt en nooit meer verandert? Of dat de index de volgende dag met 67% daalt en nooit meer verandert?

De meeste beleggers kiezen, zonder aarzelen, voor de eerste optie. Is deze keuze de juiste? Ik ben bang dat zij vergeten dat het dividend in beide gevallen gelijk blijft. En dat een daling van 67% ervoor zorgt dat zij met het dividend meer nieuwe aandelen kunnen kopen. De groei van het dividend en het rente-op-rente effect zorgen er vervolgens voor dat zij uiteindelijk meer overhouden. Kijk maar eens naar de onderstaande grafiek.

Homo economicus houdt van kortingen. Het maakt hem niet uit of die korting wordt gegeven op een hamburger of op een aandeel. Hij ziet een beurscorrectie daarom als een bondgenoot en niet als een vijand.