Direct naar content
IBS - Capital Allies
Wat we schrijven
Nieuws 13-09-2016

Henk Benjamins in Fondsnieuws: ‘Agentschap was manier om voor mezelf te beginnen’

Henk Benjamins is sinds februari dit jaar verbonden agent in Leeuwarden van vermogensbeheerder IBS Capital Allies. ‘Dit was de manier om voor mezelf te beginnen, maar toch de continuïteit en professionaliteit van mijn organisatie te borgen voor mijn klanten.’

Wie een vermogensbeheerder wil beginnen moet van toezichthouder AFM minstens een tweekoppige directie hebben. Als verbonden agent hoeft dat niet per se, vertelt Henk Benjamins van Benjamins Financiële Diensten in Leeuwarden. Hij is zelfstandig ondernemer, maar werkt als agent van IBS uit Amsterdam.

henk-benjaminsDe constructie was voor hem de manier om voor zichzelf te beginnen, maar wel de continuïteit en professionaliteit van zijn organisatie te borgen. ‘Ik ben zelfstandig agent, dus ik heb de vrijheid. Maar ik maak gebruik van de research, compliance & control en de beleggingsoplossingen van IBS. En mocht ik ziek worden, neemt IBS mijn taken waar.’

Tot voor kort werkte Benjamins bij Schretlen & Co in Heerenveen. Hij had al langer de ambitie iets voor zichzelf beginnen, vertelt hij in gesprek met Fondsnieuws. Dat IBS met verbonden agenten ging werken, bood hem een goede mogelijkheid.

Toestemming van de AFM

Een bedrijf dat met verbonden agenten wil werken, moet hiervoor toestemming hebben van de AFM. Vervolgens moeten ook de agenten door een goedkeuringsprocedure bij de toezichthouder. Een agent mag klanten slechts doorleiden naar één vermogensbeheerder.

In het geval van Benjamins worden vermogensbeheerklanten een op een doorgeleid naar IBS. Benjamins is hun aanspreekpunt en contactpersoon, maar de mensen zijn klant bij IBS. Hun vermogen staat daar.

Ook voor adviesklanten geldt dat Benjamins gebruik maakt van de research en beleggingsinzichten van IBS. Maar wie via hem klant wordt, ondertekent een overeenkomst met zowel Benjamins Financiële Diensten als met IBS. ‘Dit is de meest zuivere constructie, omdat ik juridisch degene ben die de klant adviseert’, zegt Benjamins.

Geen perverse prikkel

Zonder in detail te willen treden over zijn verdienmodel, zegt hij dat dit geen perverse prikkel oplevert om klanten tegen hun eigen belang in richting advies dan wel beheer te duwen. ‘Het verdienmodel voor advies of beheer is exact hetzelfde voor zowel IBS als voor mij, dus alleen de situatie en de wens van de klant bepaalt welk dienstverleningsmodel voorgesteld wordt’.

Hoeveel klanten hij al heeft wil Benjamins niet zeggen, enkel dat er voldoende belangstelling is. Hij begon in februari vanaf nul en heeft naar eigen zeggen geen klantportefeuille meegenomen van Schretlen, of bestaande noordelijke klanten van IBS overgenomen. ‘Ik bouw mijn eigen relatiebestand op.’

Er is volgens hem in het noorden naast de grootbanken wel behoefte aan onafhankelijke vermogensbeheerders met een persoonlijke benadering van klanten. Zelf koos hij voor IBS ‘vanwege haar gestructureerde beleggingsbeleid en vlekkeloze reputatie’.

Maximaal 60-70 klanten

Omdat hij zelfstandig ondernemer is, maar wél een grote partij achter zich heeft staan, kan hij toe met minder toevertrouwd vermogen dan vermogensbeheerders met een zelfstandige vermogensbeheervergunning, zegt hij. Over wanneer Benjamins break-even speelt, wil hij geen uitspraken doen. 60 tot 70 klanten ziet hij echter wel als een maximum.

CEO Harold Knebel van IBS Capital Allies zei eerder dat het werken met verbonden agenten voor hem een efficiënte manier is om uit te breiden in de regio. Je hoeft dan namelijk niet te investeren in stenen (lees: regiokantoren). Vooralsnog is Benjamins de enige agent van IBS. Maar hoe lang dit zo blijft? Er is volgens Benjamins veel interesse van mensen elders in het land.

IBS is niet de enige vermogensbeheerder in Nederland die werkt met verbonden agenten. Ook Wilton Family Office heeft er bijvoorbeeld eentje.

Door Barbara Nieuwenhuijsen.