Column Fondsnieuws – Sectorrotatie

Logo FondsnieuwsOp 19 mei organiseert fondsnieuws een masterclass. Veel beleggers vragen zich af hoe zij een aantrekkelijk rendement kunnen behalen nu aandelen als ‘prijzig’ worden bestempeld. Uitkomst hierbij kunnen strategieën van sectorrotatie bieden. Welnu, laten wij als IBS eens een duit in het zakje doen.

Onze sectorrotatie strategie is gebaseerd op het principe van momentum. Momentum is, zoals u weet, een van de vijf anomalieën die door Fama en French zijn vastgesteld in hun 5-factor model. Hun onderzoek wees uit dat momentum zelfs de meest krachtige anomalie is. Het is gebaseerd op het feit dat beleggingen die recentelijk relatief beter of slechter presteerden, de neiging hebben hierin te volharden.

“Every object in a state of uniform motion tends to remain in that state of motion unless an external force is applied to it” (Newton’s first law of motion).

IBS sectorrotatie model

Ons sectorrotatie model werkt met de tien Global Industry Classification Standard (GICS) sectoren: Utilities, Telecom, IT, Financials, Industrials, Materials, Consumer Staples, Consumer Discretionary, Healthcare en Energy. Op elk van deze sectoren is een Global ETF voorhanden. Wij stellen elke maand vast welke van deze tien sectoren gedurende de voorafgaande zes maanden het sterkst is opgelopen. Deze sector ETF kopen wij. Vervolgens houden wij deze sector ETF net zo lang vast totdat hij op de ‘ranglijst’ is afgegleden naar de vijfde positie. De sector wordt dan vervangen door de sector die op dat moment de nummer een positie bekleedt. Deze tactiek is bedoeld om het aantal transacties, de achilleshiel van elke momentum strategie, te beperken.

Resultaten

Bijgaande grafiek toont de ontwikkeling van 100 euro belegd in de MSCI World All Countries en eenzelfde investering in onze sectorrotatie strategie. De netto dividenden zijn in deze resultaten herbelegd. Onze sectorrotatie strategie behaalde een jaarlijks rendement van 9,3 procent versus een jaarlijks rendement van 2,8 procent voor de index (in Euro). Het gemiddelde aantal rotaties per jaar bedroeg 1,42. Bovenstaand resultaat is exclusief de transactiekosten, de kosten van de ETF (0,45 procent), de bied-laat spread en de managementfee.

Screenshot 2016-05-25 13.32.42

SectorRotatie Strategie MSCI World AC Index

Deze sectorrotatie strategie is een effectieve manier om te zorgen dat u te allen tijde belegd bent in een sector die recentelijk goed gepresteerd heeft. U dient er van uit te gaan dat deze sector, conform de bevindingen van Fama en French, de neiging zal hebben in die recente trend te volharden. Dit voorkomt dat u afhankelijk bent van het juist voorspellen van de toekomst om te bepalen in welke sector u dient te beleggen. Deze sectorrotatie strategie is een geconcentreerde positie in de portefeuille. Maar ja, wat zei Warren Buffett ook al weer?

“Diversification is protection against ignorance. It makes little sense if you know what you are doing.”

Oh ja! Resultaten uit het verleden…

Blijf op de hoogte

Schrijf u in, dan ontvangt u onze updates vanzelf per e-mail.
Volgende artikel ›

Column Fondsnieuws – Regiorotatie