Dow Jones 1.000.000
The greatest shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function – Albert Bartlett
Wist je dat de schrijvers van het meest bespotte boek ter wereld eindelijk gelijk hebben gekregen?
Op 1 oktober 1999 publiceerden James Glassman en Kevin Hassett hun boek Dow 36.000: The New Strategy for Profiting From the Coming Rise in the Stock Market. Op die bewuste dag stond de Dow Jones index op 10.273 punten.
De wat oudere belegger weet nog goed wat er toen gebeurde. De Dow Jones steeg nog even door en bereikte op 14 januari 2000 een piek van 11.722 punten. Vervolgens zakte de Dow Jones als een plumpudding in elkaar. De internet zeepbel was gebarsten.
De index bereikte z’n bodem van 7.286 punten op 9 oktober 2002. Bijna 38 procent lager dan de piek van ruim twee jaar eerder.
Tot vandaag worden Glassman en Hassett belachelijk gemaakt met hun boek. Hun boek was voor veel beleggers – met een behoorlijke dosis wijsheid achteraf – het bewijs dat de beurs aan het eind van de jaren negentig een zeepbel was.
Oké, oké ik weet het: de auteurs vonden de beurs te goedkoop en dachten dat de Dow Jones die 36,000 punten al in 2002 of 2004 zou aantikken. Het duurde iets langer.
Maar gisteren was het zover.
Dus dat schreeuwt om een nieuwe voorspelling.
Die doe ik dan maar. En ik hoef er niet eens een boek voor te schrijven.
Ik voorspel dat de Dow Jones naar één miljoen punten zal stijgen. En daarom, beste beleggers, zijn aandelen nu spot en spot goedkoop!
Ga je mee terug in de tijd?
Op 26 mei 1896 publiceerde Charles Dow de allereerste stand van de door hem bedachte Dow Jones index: 40,94 punten. De index bestond uit slechts 12 bedrijven.
In 1916 breidde de Dow Jones de index uit naar 20 bedrijven en in 1928 naar 30 bedrijven. De tabel laat de oorspronkelijke 12 bedrijven zien en de 30 bedrijven die op dit moment onderdeel uitmaken van de Dow Jones index.
Zoals je kunt zien, maakte geen enkel bedrijf al die tijd deel uit van de index. Procter & Gamble is het oudste nog aanwezige lid van de index. Dow Jones voegde het bedrijf in 1932 aan de index toe.
In 1906 brak de Dow Jones de ‘psychologisch belangrijke’ barrière van 100 punten en in 1972 de ‘psychologisch nog belangrijkere’ grens van 1.000 punten. En nu staan we dan op 36.000 punten.
En die stijging van de Dow Jones index is best indrukwekkend. Dat had Warren Buffett ook in de gaten toen hij opmerkte dat:
In the 20th century, the United States endured two world wars and other traumatic and expensive military conflicts; the Depression; a dozen or so recessions and financial panics; oil shocks; a flu epidemic; and the resignation of a disgraced president. Yet the Dow rose from 66 to 11,497.
Met andere woorden, ondanks al het onheil van de vorige eeuw wist de index toch nog met meer dan 17 duizend procent te stijgen. Dat komt neer op een stijging van 5,3 procent per jaar.
Grappig trouwens dat zo’n kleine jaarlijkse stijging tot zo’n gigantisch getal kan uitgroeien.
Maar daarover straks meer.
Het onheil dat over ons heen kwam stopte niet in het nieuwe millennium. Denk maar eens terug aan de internet zeepbel, 9/11, de Grote Financiële Crisis, de oorlogen in Irak, Syrië en Afghanistan, Donald Trump en de corona pandemie.
En toch bleef de Dow Jones index de afgelopen 21 jaar oplopen. Ook nu weer met circa 5,3% per jaar 1. En daarom staan we nu op 36.000 punten.
Je zou bijna zeggen dat beleggen in aandelen risicoloos is.
Maar dat is het natuurlijk niet!
Want aandelenkoersen gaan nooit in een rechte lijn omhoog. De stijging van 40 naar 36.000 punten werd zo af en toe voor kortere of langere tijd onderbroken.
In liefst 70 van de afgelopen 126 jaren behaalde de Dow Jones geen enkele nieuwe recordstand. De langste ervan was de periode van 1930 tot en met 1953.
In oktober 1987 daalde de index zelfs op één dag met 22,6 procent!
En de rampen die op ons neerdaalden, zorgden er zo af en toe voor dat de Dow Jones index met 30 procent of meer daalde.
Die forse dalingen van de aandelenkoersen zijn alleen een probleem voor beleggers die:
- Zenuwachtig worden van aandelencorrecties en op het slechtst denkbare moment verkopen.
- Beleggen met geleend geld zodat ze van de bank, die haar geld terug wil, op het slechtst denkbare moment moeten verkopen.
- Het geld nodig hebben voor iets anders. Murphy’s law zorgt er dan voor dat ze het geld nodig hebben net op het moment dat de koersen 30 procent zijn gedaald.
Maar voor jonge beleggers die elke maand hun gespaarde geld in aandelen beleggen en een lange tijdshorizon hebben, is zo’n koersdaling een geschenk uit de hemel. Voor dezelfde hoeveelheid geld kopen ze dan meer aandelen. En als die koersen dan weer stijgen, profiteren zij daar extra van.
Wanneer staat de Dow Jones index op 1.000.000 punten?
Over 64,5 jaar op 1 mei 2085!
Ik ga er dan even voor het gemak vanuit dat de Dow Jones met 5,3 procent per jaar blijft stijgen, net als in de afgelopen ruim 125 jaar.
Dat is de kracht van het rente-op-rente effect.
Stel ik vraag je om één rijstkorrel op het eerste veld van een schaakbord te leggen, twee korrels op het tweede veld, vier korrels op het derde, acht korrels op het vierde enzovoorts enzovoorts. Op ieder veld van het schaakbord leg je dus het dubbele aantal rijstkorrels van het vorige veld neer. Net zolang tot alle 64 velden gevuld zijn.
Hoeveel rijstkorrels liggen er dan op je schaakbord?
Meer dan 18 triljoen korrels. Dat is een achttien met achttien nullen. En dat is veel meer dan de hele wereldwijde rijstproductie bij elkaar.
Nu gaat een jaarlijkse groei van 5,3 procent een stuk langzamer dan 100 procent groei. Maar toch. Als je het de tijd geeft, worden kleine getallen vanzelf hele grote getallen.
Kijk maar eens naar de grafiek hieronder. Het duurde 76 jaar voordat de Dow Jones de grens van 1.000 punten te pakken had. De rit naar 2.000 – een verdubbeling – duurde 15 jaar. Het laatste stapje – van 35.000 naar 36.000 – duurde nog maar iets meer dan 5 maanden.
Oh ja, de Dow jones zal over iets minder dan 20 jaar de 100.000 punten aantikken en over 50 jaar het half miljoen bereiken. Dat je het alvast weet.
Helaas krijgen we in de toekomst ook weer te maken met recessies en ander onheil waardoor beurscorrecties – groot en klein – onvermijdelijk blijven.
Dus neem niet te veel risico!
Maar weet dat aandelenkoersen op dit moment spotgoedkoop zijn ten opzichte van de toekomst.
Beleggen is simpeler dan je denkt. We luisteren alleen te vaak naar mensen die het moeilijk maken.
[1] De Dow Jones index is een prijsindex. En een prijsindex onderschat het werkelijke rendement dat een belegger behaalde. Kijk, veel bedrijven in de Dow Jones index keren dividend uit. En als belegger kun je die dividenden gebruiken om nog meer aandelen te kopen. Die, op hun beurt, ook weer in waarde stijgen. Waardoor je nog meer dividend krijgt. En dus nog meer aandelen kunt kopen. Enzovoorts enzovoorts. Sinds de eeuwwisseling was het werkelijk rendement van de Dow Jones op die manier circa 7,9 procent per jaar. Een stuk meer dus dan die jaarlijkse stijging van de koersen van 5,3 procent per.