Pijn is vervelend, maar een leven zonder pijn is een ramp

Op je blote voeten lopen, heeft z’n voordelen maar ook z’n nadelen. Dat ondervond ik laatst tijdens het dekken van de tafel toen ik m’n kleine teentje tegen de tafelpoot stootte. Het volgende moment hinkte ik als een bezetene – met een pijnlijke grimas op m’n gezicht – door de kamer.
Wat zou het heerlijk zijn om geen pijn te kunnen voelen.
Be careful what you wish for
Gaby Gringas1 werd geboren met een zeldzame afwijking waardoor ze geen pijn voelt. Haar ouders kwamen hier pas achter toen haar melktandjes doorkwamen. Gaby kauwde tot bloedens toe op haar vingers en haar tong zonder ook maar één kik te geven. Ze belandde al snel in het ziekenhuis omdat haar tong zo opgezwollen was dat ze niet meer kon drinken.
Dat was bij lange na niet alles. Ze brak haar tanden af doordat ze op haar speelgoed beet, raakte haar linkeroog kwijt omdat ze continu in haar ogen krabde, en brak haar kaak zonder dat iemand het in de gaten had.
Pijn is vervelend, maar een leven zonder pijn is een ramp. Pijn beschermt je en waarschuwt je voor wat je wel en niet kunt doen. Leg je hand op een hete kachel en je weet gelijk dat je dat beter nooit meer kunt doen. Gaby leerde die lessen nooit.
Alles wat de moeite waard is, gaat gepaard met een beetje pijn
Obesitas is wereldwijd een groot probleem. Ook in Nederland. Volgens het RIVM was in 2023 ruim 16 procent van de Nederlandse bevolking ouder dan 20 jaar te dik. Drie keer zoveel als in 1981. Ondanks dat we sinds het begin van deze eeuw meer aan fitness zijn gaan doen.
De meeste mensen die sporten om gewicht te verliezen, vallen niet of te weinig af. Hoe kan dat?
Volgens Amerikaanse onderzoekers2 is de reden simpel. Na het sporten, heb je het gevoel dat je iets gezonds gedaan hebt. Dat vraagt om een beloning. En een post-workout schranspartij is vaak het gevolg. Als je een biertje drinkt terwijl je onderuitgezakt op de bank hangt, krijg je een schuldgevoel. Maar als je ‘m na je rondje hardlopen drinkt, voelt dat biertje als een welverdiende beloning. En dan vul je die verloren calorieën vaak zo weer aan.
Een andere studie bevestigt dat. Ze concludeert dat mensen die zojuist hadden gesport, hun verbrande calorieën met 400 procent overschatten. En dat ze na het sporten meer dan twee keer zoveel calorieën aten of dronken dan dat ze zojuist hadden verbrand.
No pain, no gain!
Succesvol beleggen doet ook pijn
In zijn boek over de inval bij Osama Bin Laden “No Easy Day” schrijft Navy SEAL, Mark Owen:
“One of the key lessons learned early on in a SEAL’s career was the ability to be comfortable being uncomfortable.”
Voor Navy SEALs zijn kou, honger en vermoeidheid een onderdeel van hun training. Ze proberen daar zo goed mogelijk mee om te gaan in plaats van het te vermijden. Dat is ook een prima les voor beleggers.
Het is je vast niet ontgaan dat de beurzen de laatste tijd een stapje terugdoen. Met dank aan Trump’s gegoochel met tarieven die onzekerheid zaaien bij zowel consumenten als bedrijven. Maar zo is er altijd wel wat. Kijk maar eens naar de volgende grafiek:

Tijdens de afgelopen 15 jaar behaalde je als belegger in de MSCI Wereldaandelenindex een rendement van 10,7 procent per jaar. Maar dat rendement ging gepaard met veel pijn. Van de 3.914 beursdagen vestigde de index slechts op 492 dagen een nieuw record. Iets meer dan 12,5 procent van de tijd. De rest van de tijd waren de koersen lager dan de vorige recordstand. In een correctie dus.
Op de korte termijn kunnen aandelenkoersen nogal turbulent zijn. Maar op de lange termijn stijgen ze fors. Accepteer de één en je krijgt de andere.
Het voordeel van het door de pijn van beurscorrecties heen bijten, is dat de volgende minder pijn doet. Omdat je begrijpt dat ze er nu eenmaal bij horen. Het hoge rendement op aandelen is niet gratis. Je betaalt er een prijs voor. En die prijs komt in de vorm van verveling, verwarring, stress, onzekerheid en angst.
In een scène uit de film Lawrence of Arabia drukt een man zonder te blikken of te blozen een brandende lucifer met z’n vingers uit. Een andere man probeert hetzelfde en schreeuwt het uit van de pijn. ‘Wat is je truc?”, vraagt-ie aan de eerste. Waarop de eerste man antwoordt:
“The trick is not minding that it hurts.”
–
- Meet Gabby Gingras, the girl who feels no pain, YouTube
- Role of Physical Activity for Weight Loss and Weight Maintenance, National Library of Medicine, Aug 30, 2017