Direct naar content
IBS - Capital Allies
Wat we schrijven
Insights 05-10-2023

Het ‘denominator’ effect

“Pure mathematics is, in its way, the poetry of logical ideas” – Albert Einstein

Waarom moeten private equity managers ook al weer fundraisen?

Private equity fondsen hebben meestal een looptijd van tien jaar. De eerste vijf jaar investeren de managers, dit heet de investeringsperiode. De vijf jaar daarna verkopen zij de bedrijven geleidelijk weer door, dit heet de distributieperiode.

Omdat de fondsen een vaste looptijd hebben en de private equity managers graag blijven investeren, starten zij om de vijf jaar een nieuw fonds. Daardoor hebben ze nieuw kapitaal om nieuwe investeringen te kunnen doen.

Private equity fondsen halen dit jaar minder nieuw kapitaal op dan voorgaande jaren. Speelt er iets?

Welke investeerders zijn nu terughoudend?

Private equity managers kunnen geld ophalen bij institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en vermogende particulieren.

De Financial Times schrijft dat private equity managers momenteel moeite hebben met fundraiseni.

En Titanbay publiceert vervolgens een grootschalig onderzoek onder particuliere investeerders, waaruit blijkt dat zij willen investeren in private equityii.

Voor ons is het daarom duidelijk dat het de institutionele investeerders zijn die nu even geen nieuwe investeringen willen doen in private equity fondsen.

Wat zit ze dwars?

Heb je ooit gehoord van het denominator effect?

Veel institutionele investeerders lijden momenteel onder het ‘denominator effect’iii. In het Nederlands heet het overigens gewoon het ‘noemer effect’.

Stel je bent als pensioenfonds voor 50 procent belegd in private equity en voor 50 procent in beursgenoteerde ondernemingen. En stel dat de beurs daalt met 25 procent en de waarderingen van je private equity investeringen gelijk blijveniv.

Dan moet je herbalanceren, aangezien je asset allocatie scheef staat. Zie het voorbeeld hieronder.

Het pensioenfonds moet dan een stuk van haar private equity investeringen verkopen aan een secondary manager. Dit zijn investeerders die gespecialiseerd zijn in het overnemen van private equity posities van anderen.

Het pensioenfonds kan daardoor dus even geen nieuwe investeringen doen in private equity fondsen. Dat is de voornaamste reden dat private equity fondsen dit jaar minder nieuw kapitaal ophalen.

Kunnen investeerders garen spinnen bij het denominator effect?

Jazeker! Ook nu geeft de Financial Times antwoordv.

Je onderhandelingspositie als investeerder is op zo’n moment sterker. In ruil voor een investering in een nieuw fonds kan je op zoek gaan naar betere aanvullende voorwaarden.

Waar kan je aan denken bij betere aanvullende voorwaarden?

Ten eerste een lagere management fee. Een lagere fee betekent een beter rendement voor jou.

Ten tweede betere voorwaarden om deel te nemen aan co-investments. Want daar betaal je geen fees over en dat kan ook weer leiden tot een hoger rendement.

Pas wel op, want de beste private equity fondsen zullen hiertoe minder bereid zijn dan de mindere partijen. Dus maak een afweging tussen de kwaliteit van de private equity manager en de aanvullende voorwaarden.

Hoe profiteren wij hier van?

Wij proberen in de IBS private equity fondsen zoveel mogelijk direct te investeren in co-investments. Co-investments zijn exclusief, aangezien gemiddeld slechts één op de vijf investeerders hier voor in aanmerking komt. Op deze manier bieden wij onze relaties een extra toegevoegde waarde.

Door het huidige fundraising klimaat kunnen wij nu nog betere co-investment voorwaarden krijgen. In het IBS AS Private Equity Fund III, waar onze relaties momenteel in mee kunnen doen, hebben wij als doel om een derde van het opgehaalde kapitaal direct te investeren in co-investments samen met AlpInvest. Zie hieronder de structuur van ons nieuwe fonds.

Je kunt voor het IBS AS Private Equity Fund III inschrijven tot 15 november 2023. De minimale inleg is EUR 250.000 (of een veelvoud hiervan). Wij verwachten dat het fonds in december 2023 start.

Als je interesse hebt in dit fonds, vraag je contactpersoon bij IBS dan om meer informatie.

_

i Financial Times – Alternative investments lose steam as fundraising slows down – 29 augustus 2023

ii International Advisor – UHNW investors eyeing up more private equity assets – 10 augustus 2023

iii Pitchbook – What asset allocators need to know about the denominator effect – 9 april 2023

iv IBS blog ‘Voor wat het waard is’, https://ibsca.nl/2023/01/09/voor-wat-het-waard-is/ – 9 januari 2023

v Financial Times – Private equity firms offer sweeteners to lure reluctant investors – 7 augustus 2023