Risicomanagement is makkelijk
“Regret can do nothing to change what has already happened.” – Friedrich Nietzsche
Heb je wel eens spijt van een beslissing gehad? Omdat het resultaat ervan iets anders uitpakte dan dat je hoopte?
En hoe voelde je je toen?
Ben je het met me eens dat je dat gevoel kan missen als kiespijn?
Spijt is een hele pijnlijke emotie die jammer genoeg na onze beslissingen komt en niet ervoor.
Onze Koning weet dat maar al te goed als hij zijn excuses aanbiedt omdat hij middenin een lockdown vrolijk op vakantie gaat naar Griekenland:
“Met spijt in het hart richt ik mij tot u. Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben.”
Maar je kunt ook spijt krijgen van de beslissingen die je niet neemt.
To do or not to do?
Als je spijt hebt, komt dat meestal omdat je je in de val laat lokken door twee soorten beslissingen.
De eerste is er een die je niet zomaar ongedaan maakt: contracten waar je niet onderuit kunt, grote posities in illiquide beleggingen en hoge schulden zijn daarvan goede voorbeelden.
Vergelijk dat eens met beslissingen waarover je wel van gedachten kunt veranderen, zoals je carrière, je vrienden en je liquide beleggingen. Zij zijn vaak niet de oorzaak van langdurige spijt, al kan het oplossen van je fouten best wel even pijn doen.
De tweede beslissing waarvoor je maar beter kunt oppassen is er een waarvan de keerzijde zo veel schade aanricht dat je er niet meer van kunt herstellen. Al je geld verliezen, de bak in draaien of je zorgvuldig opgebouwde reputatie verliezen, zijn zomaar een paar voorbeelden.
Je krijgt spijt van deze beslissingen omdat de stank ervan misschien wel je hele leven blijft hangen.
Daarom is spijt misschien wel de beste definitie van risico. En het voorkomen van beslissingen die je niet ongedaan kunt maken of waarvan de keerzijde je onherstelbare schade toebrengt, wel de beste risicomanagement strategie.
Zo moeilijk is risicomanagement dus niet.
Je weet precies hoeveel risico je kunt nemen als je ook weet hoeveel pijn je lijdt als de toekomst niet uitpakt zoals je hoopt.
Kun je spijt voor je beslissing zetten?
Ja. Journaliste Suzy Welch legt in haar boek 10-10-10: A Life-Transforming Idea uit hoe je dat kunt doen.
Neem voordat je een beslissing neemt eens rustig de tijd om jezelf af te vragen wat de consequenties ervan zijn: over 10 minuten, over 10 maanden en over 10 jaar.
Die drie vragen triggeren een tijdreis in je hoofd. En die mentale tijdreis dwingt je om verantwoording voor je beslissingen te nemen als de toekomst onverhoopt anders uitpakt dan je denkt.
Laat me je drie voorbeelden geven.
In 1998 blaast het hedge fund Long-Term Capital Management(LTCM) zichzelf op. Het fonds belegt ruim 120 miljard dollar, waarvan 90 procent geleend is, in riskante posities. En dan… gaat Rusland failliet. En LTCM ook.
Wat als ze, voordat ze meer dan 100 miljard dollar leenden, een mentale tijdreis hadden gemaakt? Dan hadden ze kunnen weten dat de wereld van tijd tot tijd opgeschrikt wordt door gebeurtenissen die niemand aan zag komen. En dat die gebeurtenissen tot grote koersschommelingen kunnen leiden. En grote koersschommelingen en veel geleend geld zijn een giftige combinatie.
Beleggen met geleend geld is een kardinale fout.
In januari 2022 ‘investeert’ popster Justin Bieberi in een non-fungible token (NFT). Om precies te zijn, koopt hij Bored Ape #3001. Voor 1,3 miljoen dollar. Volgens de Bitcoinist is die aap op dit moment nog zo’n 60.000 dollar waard. Een verlies van 95 procent in anderhalf jaar tijd.
Justin Bieber overleeft het wel, maar veel andere ‘beleggers’ hebben misschien wel al hun geld in deze hype gestopt. En hebben nu spijt.
Zij hadden kunnen weten dat een plaatje van een verveelde aap geen inkomen oplevert. Niet over 10 minuten, niet over 10 maanden en ook niet over 10 jaar. En een belegging die geen inkomen produceert, is waard wat de gek ervoor wil betalen. En dat kan heel weinig zijn.
Kardinale fout twee is als je belegt in hypes die geen inkomen produceren.
Veel beleggers – ook professionele – denken dat ze de beurs te slim af kunnen zijn. Door voor een koersval te verkopen en op de bodem weer te kopen. Dat zijn twee beslissingen. Na 10 minuten heb je meestal nog maar weinig informatie of je goed getimed hebt. Na 10 maanden, weet je dat meestal wel.
Maar na 10 jaar weet je zeker dat al die beslissingen je geld kosten. In 10 jaar tijd is de beurs minimaal tien keer gedaald en weer hersteld. En ben je er dus 20 keer uitgestapt en er weer ingestapt. En zelfs als de kans 70 procent is dat je goed timet, dan is de kans dat je het 20 keer goed doet: 0,7 tot de macht 20 = 0,008 procent.
Belegger Peter Lynch verzucht niet voor niets dat:
“Far more money has been lost by investors in preparing for corrections, or anticipating corrections, than has been lost in the corrections themselves.”
Kardinale fout drie is dus moe worden van geduldig zijn.
Kun je ook spijt krijgen van niets doen?
In 1994 werkt Jeff bezos bij een hedge fund en wandelt op een mooie dag met z’n baas door Central Park. Hij vertelt z’n baas dat hij een boekwinkel wil openen op dat nieuwe ding – het internet – waarin hij heilig gelooft.
Bezos’ baas vraagt hem verbouwereerd of dat niet iets is voor iemand die niet al een goede baan heeft.
Achteraf zegt Bezos dat hij zich verbeelde dat hij 80 was en terugkeek op z’n leven. En dat hij, al terugkijkend, zo weinig mogelijk spijt wilde voelen.
Hij wist dat hij op z’n tachtigste geen spijt zou hebben van zijn beslissing om een online boekwinkel te openen. Zelfs niet als hij zou falen. Maar wel als hij het niet zou proberen. En dat het hem z’n hele leven zou achtervolgen. Daarom, zegt hij, was het een ongelooflijk makkelijke beslissing.
En de rest is geschiedenis.
Aan het eind van ons leven hebben we vaak meer spijt van de dingen die we niet doen dan van de dingen die we wel doen.
En weet je nu wat zo grappig is? Nostalgie is precies het tegenovergestelde van spijt.
Zo, nu ben je klaar om de juiste risico’s te nemen.
i Justin Bieber’s Bored Ape NFT was valued at $1.3 million in 2022—now it’s only worth around $60,000, Next Gen Investing, jul 7, 2023