Direct naar content
IBS - Capital Allies
Categorie: Blogs Gepubliceerd op 22-06-2016

Column Fondsnieuws – To BREXIT or Not?

Morgen is het eindelijk zover! De Britten zullen via een referendum besluiten of ze lid willen blijven van de EU of niet. De afgelopen maanden zijn de interne discussies op het scherpst van de snede gevoerd met als triest dieptepunt de moord op de Britse politica Jo Cox.

Maar ook buiten het Verenigd Koninkrijk houdt een eventuele Brexit de gemoederen bezig. De meerderheid van de ‘experts’ verwacht dat een Brexit slecht zal zijn voor de Britse economie en dat wereldwijd de financiële markten fors zouden kunnen dalen.

Dit lijkt ons vreemd, omdat deze experts negeren dat het Verenigd Koninkrijk prima functioneerde voordat het in 1973 lid werd van de Europese Unie. Echter, de experts menen dat de Britten zonder de EU niets anders rest dan een terugkeer naar het stenen tijdperk. Zullen we de Grieken eens vragen hoe het ze bevalt in de EU? Of de Italianen, Spanjaarden en Fransen? Vroeger konden zij zich nog zonder moeite uit hun economische problemen devalueren, terwijl ze nu door de regelgeving uit Brussel worden veroordeeld tot een economische ellende waaraan maar geen einde komt.

Onderdrukking

Het antwoord op de volgende vraag wordt dan relevant: kent u één land dat zich in het verleden ontworstelde aan een onderdrukking en daarna slechter af was? Onderdrukking? Laten we de volgende quotes van de hoeders van de EU nog eens nalezen: Jean Monnet, Frans econoom, diplomaat en één van de vaders van de Europese Economische Gemeenschap, zei ooit: ‘Europe’s nations should be guided towards the superstate without their people understanding what is happening.’

Recenter liet de Luxemburgse politica en vice-president van de EU, Viviane Reding, weten dat: ‘The most powerful Parliament in Europe is the European Parliament. There will be no repatriation of EU powers.’

Haar landgenoot en voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, deed hier nog eens een schepje bovenop door te stellen dat: ‘There can be no democratic choice against the European treaties.’

Boris Johnson

Voor de Europese elite komt democratie duidelijk op de tweede plaats. Iedereen die daartegen in opstand komt, wordt door hen weggezet als een populist. Wij hebben blijkbaar niet in de gaten dat Brussel als enige in staat is om de juiste beslissingen te nemen in deze gecompliceerde wereld. De rokende puinhopen van een monetaire unie, die geen fiscale unie is, bewijzen het tegendeel. Boris Johnson, de excentrieke ex-burgemeester van Londen en voorstander van een Brexit, stelde onlangs zelfs dat Antarctica het enige continent is dat een lagere economische groei heeft dan de EU.

Ook het aanmerken van een eventuele Brexit als reden voor tumult op de wereldwijde financiële markten, komt nogal potsierlijk over. Alsof het monetaire beleid van Draghi, Yellen en Kuroda zo geweldig succesvol is. Het rendement op de meerderheid van alle staatsleningen in Japan en de EU is negatief. Zelfs het rendement op 16 procent van alle bedrijfsleningen in de EU is momenteel negatief. En Yellen heeft de grootste moeite om de Amerikaanse rente van de nul af te krijgen. De wereldwijde economieën blijven ondertussen aanmodderen.

Als beleggers kunnen we weinig invloed uitoefenen op de uitslag van het Britse referendum. Ook hebben we de daaropvolgende reactie van de wereldwijde financiële markten niet in de hand. Het is net als bij poker: je hebt geen invloed op de kaarten die je krijgt, maar wel hoe je vervolgens speelt met die kaarten. IBS gaat het referendum in met een onderwogen positie in aandelen.