Direct naar content
IBS - Capital Allies
Wat we schrijven
Nieuws 20-01-2023

IBS lanceert het IBS Special Opportunities Debt Fund

IBS lanceert in samenwerking met Pemberton, ICG en Oaktree het IBS Special Opportunities Debt Fund. Een mooie aanvulling op ons Private Markets platform, waarmee wij toegang bieden tot niet-beursgenoteerde beleggingen.

Het IBS Special Opportunities Debt Fund geeft relaties van IBS met één investering toegang tot het Pemberton Strategic Credit Fund III, het ICG Europe Mid-Market Fund II en het Oaktree Opportunities Fund XII.

Het IBS Fund is een mix van drie een aanvullende private debt strategieën: special situations-, capital solutions- en distressed private debt. Daardoor krijg je met één investering een goed gespreide private debt allocatie.  

Deze private debt strategieën staan er om bekend dat zij het juist goed doen in economisch onzekere periodes.

Duidelijke strategie

Pemberton richt zich op ‘special situations debt’, oftewel nieuwe maatwerkleningen die toegespitst zijn op de lange termijn behoefte van bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat een overname wil doen.

ICG is gespecialiseerd in ‘capital solutions debt’. Hier gaat het om een complexe tijdelijke situatie bij bedrijven waar snel schuldfinanciering nodig is.

Oaktree focust zich op leningen van ‘stressed/distressed’ bedrijven. Dit zijn bedrijven die een moeilijke periode doormaken en de hulp van een private debt manager kunnen gebruiken om door deze periode heen te komen.

Waarom nu interessant?

Er zijn drie redenen waarom investeren in private debt momenteel interessant is.

Ten eerste zijn de meeste leningen in private debt ‘floating rate notes’. Oftewel als de rente stijgt gaan deze leningen je ook meer betalen. Dit biedt je hogere rendementen in deze tijden van stijgende rentes. 

Ten tweede lenen banken steeds minder uit aan groeibedrijven (special situations debt). Private debt managers profiteren hiervan en kunnen daardoor betere voorwaarden krijgen op de nieuwe leningen.

Ten derde bevinden wij ons momenteel in onzekere economische tijden. Juist in deze periodes doen capital solutions- en distressed debt het goed. Dit omdat er meer bedrijven zich in een uitdagende positie bevinden en deze managers meer keuze hebben aan welke bedrijven zij wel en niet uitlenen.

Voor wie mee wil doen

Tot 15 mei 2023 is het IBS Special Opportunities Debt Fund open voor inschrijving. De minimale inleg is EUR 250.000. Wij verwachten per juni 2023 het nieuwe fonds te kunnen starten.

We kunnen nog heel veel vertellen over dit fonds en dat doen we graag. Neem gerust contact met ons op.