Direct naar content
IBS - Capital Allies
Wat we schrijven
Blogs 10-11-2022

Investeren in impact: hoe maak je nou écht het verschil?

– Door Wessel van Eeden van Justdiggit. De partij die meetbaar het verschil maakt voor complete leefomgevingen

‘Nobody can be succesfull in a world that fails’ – Feike Sijbesma (former ceo DSM)

Zie jij ook al die impact investment proposities, klimaat beloftes en ESG keurmerken dagelijks om je oren vliegen? Gekoppeld aan allerlei doemscenario’s?

Het is hard nodig dat er steeds meer bewustzijn en urgentie komen. Dus ik vind het fijn dat er veel aandacht voor is. Maar de ideeën en initiatieven mogen wel wat positiever en concreter naar mijn idee.

Allereerst, waarom investeren in impact?

Het is tijd om bij investeringen breder te kijken dan financieel rendement. Een gezonde leefomgeving is essentieel voor een gezond ondernemersklimaat. Dat draagt namelijk bij aan de gezondheid en motivatie van medewerkers. Dat leidt dan weer tot productiviteit, innovatie en consumptie.

Veel ecosystemen – gezamenlijke leefomgeving land, mens en dier – zijn helaas zodanig verarmd, dat er geen herstel meer mogelijk is. Denk alleen al aan de Sahara. Maar veel verarmde ecosystemen zijn nog wel te redden. Als, volgens Nature Conservacy, al deze ecosystemen hersteld worden, dan is dat al 37% van de oplossing om de opwarming van de aarde tegen te gaan.1

Die andere 63% moeten dan natuurlijk ook nog ingevuld worden door maatregelen om uitstoot te verminderen. Zoals herstel van bosgebieden en mangroves, stoppen met massale veeteelt, minder vliegen en alternatieve vormen van energie.

Daar moeten we dus geld voor uit willen trekken.

Investeren door te geven

Doneren kan investeren zijn. Daar ben ik van overtuigd.

Door organisaties met concrete klimaat impact financieel te ondersteunen, kun je een maatschappelijk rendement creëren. En met concreet bedoel ik zichtbaar en meetbaar. Dat is exact waar we op focussen met Justdiggit. Iedere vierkante meter die onze boeren vergroenen is zichtbaar. En je kunt dus goed meten hoeveel klimaatimpact je realiseert.

Herstelde, vruchtbare grond leidt tot toenemende opbrengsten voor de boeren. Die dan weer kunnen investeren, handel drijven, banen scheppen, consumeren, enzovoort. Deze impact kun je ook meten.

Ons huidige systeem dat ons zoveel welvaart en vooruitgang bracht, bracht ook de huidige klimaat- en milieu problematiek met zich mee. Een grondige herziening van en kijk op onze welvaart is nu noodzakelijk. En daarmee ook van onze kijk op investeren.

We leven niet meer in een tijdperk van veranderingen, maar in een verandering van tijdperken. – Paus Franciscus

Je zou zeggen dat onze toekomst en die van toekomstige generaties nu echt op t spel staan. En je verbaast je misschien dat we niet allemaal aan een collectieve depressie lijden.

Gelukkig zijn er ook veel initiatieven en mensen die praten in oplossingen.

Van doemdenken naar aanpakken

Dat is de houding van Justdiggit: Gewoon doen, oftewel Just digg it!

Wij willen voor 2030 zoveel mogelijk onvruchtbaar geworden grond in Afrika herstellen. En dat kan, want er bestaan simpele, schaalbare technieken. Oplossingen die niet per se hightech of gecompliceerd zijn en die de lokale bevolking zelf kan uitvoeren.2

Zoals Treecovery, waarbij je de stronken van gekapte bomen weer tot leven brengt door een eenvoudige en tegelijkertijd zeer effectieve snoeitechniek. En regenwater opvangen in speciaal gevormde grote kuilen. Die we vanwege de vorm Earth Smiles noemen. En dan op die manier in een paar jaar tijd de grond groen en vruchtbaar maken. Zo simpel is het.

Treecovery

Zo hebben we met onze lokale partners in Kenia en Tanzania al van meer dan 300.000 hectare grond weer leefbaar gemaakt. En wist je dat deze technieken getest en klaar voor opschaling zijn?

Dit is niet naïef.  Dit leiden we af uit de successen die diverse organisaties in de afgelopen 10 jaar wisten te realiseren.

Zelfredzaamheid bevorderen

We hoeven de boeren niet te betalen om deze simpele technieken uit te voeren. Want zij behalen zelf economische voordelen door een verbeterde bodemkwaliteit, meer waterbehoud, meer schaduw en daarmee meer oogst, dus meer inkomen. En het mooie is, de boeren kunnen relatief eenvoudig zelf starten.

Hoe meer boeren meedoen, hoe groter de impact.

Daarom is communicatie zo belangrijk. Om zoveel mogelijk dorpen te bereiken op de juiste manier. We hebben strategische partnerships met enkele van de grootste mediapartners ter wereld. Zij steunen ons al jaren compleet belangeloos met gratis media ruimte en met creatie van campagnes.

En ook in Oost-Afrika doen mediapartners mee om deze boodschap bij de boeren te krijgen. Zoals met movie roadshows van dorp tot dorp. Letterlijk door met een grote truck langs dorpen gaan om op een groot scherm op de achterbak een film te laten zien. En daarnaast ook met  gratis sms services, radio shows, billboards en influencer/social media communicatie. Alles zetten we in om de boeren te overtuigen hun land op duurzame wijze te vergroenen.

Gezonde ecosystemen verbeteren het leven van de lokale communities, verbeteren de biodiversiteit en halen enorm veel CO2 uit de lucht, wat in ons aller voordeel is, een echte win – win dus.

De Verenigde Naties heeft niet voor niets dit decennium uitgeroepen tot “The decade on Ecosystem Restoration” Als we met zijn allen onze schouders eronder zetten kunnen we samen het verschil maken voor toekomstige generaties.

En dat is investeren in het verschil.

IBS en Justdiggit.

De focus van sociale en duurzame activiteiten van IBS ligt op Ongelijkheid verminderen, Klimaatactie en Leven op het land.

Justdiggit sluit daar perfect bij aan. Haar werkwijze leidt tot meerdere, toegankelijke manieren om het land te bewerken en te ontwikkelen. En dus ook voor de bewoners om steeds beter in het eigen levensonderhoud te voorzien. En zelfs inkomsten te genereren.

Dus steunen wij haar. Dat doen we onder andere door het financieren van een vergroeningsproject in een dorp in centraal Tanzania, in de regio Singida. En dat heeft een directe, positieve impact op ruim 1.875 mensen.

1: https://www.nature.org/en-us/what-we-do/our-insights/perspectives/how-nature-can-get-us-37-percent-of-the-way-to-the-paris-climate-target/

2: https://www.youtube.com/watch?v=claR4agoLew