Direct naar content
IBS - Capital Allies
Wat we schrijven
Insights 02-02-2022

Laat je niet leiden door FOMO

Over de huidige financierings- en overnamemarkt.

Wat een jaar was 2021 voor de markt van bedrijfsovernames. Een recordjaar, zowel wereldwijd als in Nederland. Sinds 2006 is er niet meer zoveel activiteit geweest.

En de markten voorspellen dat de groei door blijft gaan in 2022, gedreven door dezelfde trends als in 2021: lage rentes, overvloed aan liquiditeit, mega trends en duurzaamheid.

Er gebeurt zoveel, je kunt als ondernemer niet stilstaan

De impact van Corona op het dagelijks leven van mensen is enorm. En het blijft onvoorspelbaar hoe de pandemie en de reactie van overheden daarop zich zullen ontwikkelen.

Voor bedrijven is de corona pandemie een katalysator geweest voor innovaties. Je móet je waardeketen wel aanpassen als je opeens geen goederen meer uit China kunt krijgen. Of als je klanten je niet meer fysiek kunnen bezoeken.

Veel bedrijven hebben dan ook permanente aanpassingen gedaan aan hun bedrijfsmodel. En degenen die het konden hebben geïnvesteerd. Cloud- en IT-bedrijven voeren daar wel bij.

Niet in alle sectoren kon dit. Horeca, entertainment en reisorganisaties zijn hard getroffen en hun herstel duurt langer. Maar door creativiteit en doorzettingsvermogen kunnen zij nu ook nieuwe kansen gaan creëren.

De wereld blijft veranderen, niet alleen door corona

De wereld verandert niet alleen door Corona, maar vooral als gevolg van klimaatverandering, A.I. en Big data. Er zijn grote schommelingen in de vraag naar onderdelen en grondstoffen, digitalisering, nieuwe manieren van communicatie en van consumeren.

Om te overleven en te groeien zullen bedrijven open moeten staan voor nieuwe markten, producten en diensten.

Want als zij het niet doen, doen anderen het wel.

Fear of missing out

De omstandigheden voor groei zijn nu perfect. Er is veel geld beschikbaar om overnames te doen en financieringen te regelen. Dat kan via grootbanken en onder andere Nederlandse en buitenlandse debt fondsen, via crowdfunding en met verschillende vormen van activa financiering.

Dus als je plannen hebt, dan is nu het moment om door te pakken.

Je bent alleen niet de enige met plannen. Dus zie je een mooie kans, dan ben je mogelijk sneller bereid om die te pakken. Want anders doet je concurrent het misschien. En je wil de boot niet missen: fear of missing out…

Er zijn volop kansen

En dat zien we. Veel ondernemers pakken hun kansen. In Europa steeg de totale M&A dealwaarde in 2021 met 47% naar 1.26 triljoen1.

In 2020 bleef men vooral in de ‘firefighting mode’ door de onzekerheden aan de start van de corona pandemie. Focus lag toen vooral op beheersen, schade beperken en de gevolgen onderzoeken.

Daarentegen werd 2021 een jaar van actie. Uitgestelde investeringen en een sterke fundraising van fondsen en private equity leidden tot een grote hoeveelheid geld om te investeren en overnames te doen.

En door de groeiende vraag naar de beste assets blijven waarderingen stijgen. Een mooie kans voor ondernemers en aandeelhouders om hun bedrijven nu te verkopen, of er via dividend extra rendement uit te halen.

Blijf altijd focussen op je eigen strategie

Zeker, de markt is gunstig en er is veel geld beschikbaar. Partijen met zogeheten diepe zakken zijn altijd op zoek naar synergievoordelen en het genereren van sterke inkomensstromen.

De verwachting is dan ook dat bedrijven en investeerders deze kansen veelvuldig gaan pakken2. De focus op technologie, climate tech en duurzaamheid blijft overeind.

Daarnaast wordt de aandacht voor de krappe arbeidsmarkt steeds belangrijker. Het is namelijk steeds moeilijker om voldoende en geschikt personeel te vinden en te behouden.

Veel om over na te denken en te bepalen wat je nodig hebt. Belangrijk in alle gevallen is, hou je focus op je eigen lange termijnstrategie. Het gaat altijd om de beste deal passend bij jouw strategie, niet om de snelste deal.

Investeer daarom in aandacht

Gaan voor het beste resultaat, voor zowel jou als je onderneming. Hoe de markt op dat moment ook in elkaar zit. Dat is ons advies.

Flexibiliteit en alertheid zijn altijd cruciaal. Maar die moeten wel in balans zijn met de focus op wat jij echt wil met je onderneming. Of de markt nu veel of weinig kansen biedt, hectisch is of juist voortkabbelend.

Kies daarom een adviseur die zich richt op jouw doelen. En dat is precies waar ons Corporate Finance Team voor staat.

  1. Reuters 20.12.2021
  2. Deloitte Dutch M&A outlook 2022, €3bln earmarked for Dutch Mid-market investments and 15 more Dutch private equity parties with more than €100mln funds each