Direct naar content
IBS - Capital Allies
Wat we schrijven
Blogs 17-12-2020

Je mag tegelijkertijd pessimistisch en optimistisch zijn

People spend too much time on the last 24 hours and not enough time on the last 6,000 years.”

Will Durant

Het jaar 2020 bewijst dat slecht nieuws de norm is. De geschiedkundige Arnold Toynbee schreef ooit dat:

“History is just one damned thing after another.”

Goed nieuws hebben we niet zo snel in de gaten. We negeren het omdat vooruitgang nooit in de krant staat.

Maar een ramp komt als een dief in de nacht en gooit gelijk je hele leven overhoop. Het zuigt al je aandacht op en de talkshows likken hun vingers erbij af. Dat komt omdat de details zo helder zijn en het verhaal daardoor zo goed klopt.

Het duurde hooguit 30 dagen tussen het moment dat we van COVID-19 hoorden en het moment dat het onheil op ons neerdaalde. Mensen verloren hun baan, mochten hun geliefden niet meer zien, werden ernstig ziek of stierven zelfs.

En niemand die het aan zag komen.

En zo gaat het altijd.

9/11 duurde net iets meer dan één uur en eenenveertig minuten. Van start tot finish. En opeens durfden we niet meer te vliegen.

En zo gaat het altijd.

Lehman Brothers was 158 jaar oud. Maar in 2008 ging de bank in precies vier dagen failliet. De financiële wereld balanceerde nog maanden aan de afgrond.

En zo gaat het altijd.

Ook voor Kodak, Saddam Hoessein, de Notre Dame en de DDR.

Mensen, landen, gebouwen en bedrijven die al tientallen of zelfs honderden jaren floreerden, werden in een tijdsbestek van soms enkele minuten geruïneerd.

En zo gaat het ook voor sommige carrières en reputaties.

Een enkele email is voldoende.

Elke dag kunnen er ontelbare dingen misgaan. En dat betekent wiskundig gezien vanzelf dat er dan ook vaak dingen misgaan. Slecht nieuws is de norm.

Dus het is OK om pessimistisch te zijn. Je begrijpt hoe normaal slecht nieuws is. Bovendien leef je niet in de waan dat je de volgende ramp kunt voorspellen. En dat je hem ook niet kan voorkomen.

En tegelijkertijd kun je maar het best ook optimistisch zijn.

Als je een echte optimist bent, verwacht je niet dat alles altijd goedkomt. Want dan loop je met je hoofd in de wolken. En dat leidt tot slechte beslissingen, mislukte voorspellingen, grote schulden en het ontbreken van een plan B.

Je begrijpt alleen dat de kans groot is dat alles op z’n pootjes terecht komt. Want je ziet de meeste mensen ’s ochtends opstaan met het idee om de wereld een stukje beter en productiever te maken. En je verwacht ook dat het pad tussen nu en de toekomst bezaaid ligt met chaos, tegenslag, ondergang, verwarring, pijn, angst, fraude, onrecht en ongeloof.

Uiteindelijk weet je dat dankzij exponentiële groei de toekomst rooskleurig is. Helaas denken maar weinig mensen exponentieel. Zij denken liever lineair.

Probeer 9+9+9+9+9+9+9+9+9 maar eens snel uit te rekenen. Dat lukt je wel. De uitkomst is 81. En probeer het nu maar eens met 9x9x9x9x9x9x9x9x9. Begrijp je het verschil?

Het antwoord is trouwens 387.420.489.

Het kostte ons 51 jaar om een harde schijf te ontwikkelen met een geheugen van 1 terabyte (1.000 gigabyte). In 2007 was het zover. Twee jaar later hadden we er al een met een geheugen van 2TB. Inmiddels, ruim tien jaar later, werken we al met harde schijven van ten minste 15TB. Dat is het wonder van exponentiële groei.

En misschien wel dankzij die explosieve groei in de geheugencapaciteit van harde schijven hebben we zo snel een vaccin tegen het coronavirus kunnen ontwikkelen.

De Amerikaanse republikeinse senator Ted Cruz was er maar wat trots op. Hij wilde de Canadezen er even op attent maken wie het vaccin had ontwikkeld. Hij tweette:

Helaas voor hem waren het niet de Amerikanen…

Het waren twee Turkse immigranten: Uğur Şahin en zijn vrouw Özlem Türeci. De ouders van Uğur kwamen vanuit het Turkse Iskenderun naar Duitsland om daar in de Ford-fabriek te werken. Samen met zijn vrouw Özlem, eveneens van Turkse komaf, runt Uğur nu het bedrijf BioNTech, dat in samenwerking met Pfizer een coronavaccin heeft ontwikkeld.

En hoe reageren we op het heugelijke nieuws van een vaccin tegen het coronavirus?

“Nou, dat is wel snel gegaan. Als het maar veilig is.”

Die lauwe reactie is het gevolg van onze onwetendheid. We zijn niet op de hoogte van de nieuwste technieken om vaccins te maken. Dat speelt zich buiten ons gezichtsveld af. Want niemand nodigt een viroloog uit in een talkshow. Dat doen we pas als er een pandemie is. En mogen ze dan over hun vak praten? Nee. Ze mogen alleen komen uitleggen hoe strikt de lockdown moet zijn.

Maar wees optimistisch over de toekomst. Want innovatie telt op. Iedere nieuwe uitvinding bouwt voort op de vorige. En zo lossen we steeds meer problemen op. Stapje voor stapje en experiment voor experiment.

En de tegenslagen? Die zijn slechts tijdelijk. We bouwen het verloren gegane meestal snel weer op.

Daarom is het prima om op het zelfde moment zowel pessimistisch als optimistisch te zijn. Twee op het oog tegengestelde emoties kunnen prima naast elkaar bestaan: pessimistisch over wat er morgen gebeurt en optimistisch over de wonderen van de toekomst.

En hiermee kunnen we dan een bruggetje slaan naar beleggen.

Psycholoog Daniel Kahneman schreef ooit dat: “Organisms that treat threats as more urgent than opportunities have a better chance to survive and reproduce.”

Maar markten, bedrijven, landen en carrières groeien juist doordat ze afbreken wat niet werkt. Daarom moet langetermijngroei zo af en toe wel worden onderbroken door faillissementen en recessies. Die tegenslagen zijn de prijs die we moeten betalen om van die groei te mogen profiteren.

Je kunt daarom alleen optimistisch zijn over je langetermijnrendement als je pessimistisch genoeg bent om de korte termijn te overleven.

Beleggen gaat niet om het behalen van het allerhoogste rendement. Zeker als die zoektocht leidt tot het nemen van onverantwoorde risico’s. Streef naar een redelijk goed rendement. Bij voorkeur in een strategie die je ook tijdens recessies kunt volhouden.

En dat kun je alleen als je die strategie begrijpt.

De Amerikaanse beurs steeg de afgelopen 70 jaar met ruim 190.000 procent. Je kunt niet van dat rendement profiteren als je te veel risico neemt. Dan raak je in paniek tijdens een correctie van 30 procent. En verkoop je je aandelen op het slechtste moment. Op de bodem. En beurscorrecties zijn onvermijdelijk. Ook in 2021. Let maar op!

Ik heb dan ook een voorstel voor de titel van het beste beleggingsboek ooit:

“Zit stil en wacht!”

Alle medewerkers van IBS wensen u, ondanks de lockdown, fijne feestdagen. En laten we hopen dat we in het nieuwe jaar weer onbeperkt van onze dierbaren mogen genieten.