Direct naar content
IBS - Capital Allies
Wat we schrijven
Blogs 09-09-2020

“Leef, zodat de morgen nog bestaat”

“Survival is the only road to riches. Let me say that again: Survival is the only road to riches.”

Peter Bernstein (Against the Gods)

In juni maakte een Nederlands hedgefonds bekend dat het ermee ophield. Het VOC fonds, kort voor ‘Verdubbelen met Opties en Conservatives’, belegde sinds 2017 in aandelen en opties. En deed dat met geleend geld! In 2019 pakte dat goed uit. De fondsmanager klopte zich op de borst met een rendement van 52,6 procent.

Volgens het FD[i]:

“(De fondsmanager) gaf destijds tegen deze krant aan dat te weinig risico werd genomen in de hedgefondsindustrie, die naar zijn mening ‘wat uit te leggen’ had over het uitblijven van dubbelcijferige rendementen.”

In 2020 kwam de coronacrisis langs en verloor het fonds ruim 80 procent van haar waarde[ii]. Met als gevolg dat het fonds moest sluiten.

Als u veel risico neemt, gaat het meestal goed

Wilt u een spelletje Russische roulette met me spelen?

De kans is tenslotte 83,33 procent dat u het overleeft.

Als u een klein beetje rationeel bent, slaat u mijn uitnodiging af. Ook als ik een miljoen bied als u het overleeft.

Waarom?

Omdat u de gevolgen niet kunt dragen van die 16,67 procent kans dat de kogel net voor de loop zit als u afdrukt.

Dat geldt ook voor beleggen. Als uw beleggingsstrategie een kans heeft van één enkele procent dat u al uw geld verliest, gaat het sowieso een keer mis. En dan heeft u niets aan de goede resultaten uit het verleden.

Stel u belegt een miljoen in een fonds met de volgende historische rendementen:

Fantastisch toch? Maar u heeft er helemaal niets aan als in jaar tien het rendement minus 100 procent is. Het resultaat is dat u al uw geld kwijt bent!

Beleggen met geleend geld is de oorzaak van veel financieel leed. Het maakt de kwaliteit van een belegging niet beter. Het vergroot alleen de uitkomst. Zowel positief als negatief. De kans dat u al uw geld verliest, neemt snel toe.

Kunt u zich op risico voorbereiden?

Volgens het FD[iii] vertelde de fondsmanager van het VOC fonds dat door de ‘exceptionele marktomstandigheden’ van maart de strategie niet meer werkte.

Tsja..!

Die exceptionele omstandigheden zijn nu precies het risico van beleggen.

Het grootste risico voor beleggers is datgene waar niemand over praat. Want als niemand erover praat, kunnen we ons er ook niet op voorbereiden. En als we ons niet kunnen voorbereiden, kunnen we veel schade lijden.

Als ik “trade war” intoets op Google News krijg ik ruim 85 miljoen vermeldingen. Daarom is een handelsoorlog geen risico. Ik kan me er zorgen over maken, maar ik ben niet meer verrast. Bedrijven kunnen het vervelend vinden, maar ze hebben zich aangepast.

Maar het coronavirus was wel een verrassing. Hieronder ziet u de Google search trends voor “coronavirus.” Voorspellen is lastig, nietwaar?

En als een risico waarop niemand rekent, botst met een fonds dat met geleend geld belegt…

Wat is het geheim van goede beleggers?

Overleven, overleven en overleven. De lange termijn is niets meer dan een serie kortetermijntjes. En om op de lange termijn aan te komen, moeten we onderweg niet struikelen.

Beleggers die haast hebben om rijk te worden, worden overmoedig. En doen domme dingen. En vergeten, als ze het geld van anderen beheren, dat ze niet alleen maar veel geld verliezen. Maar ze onderschatten ook de schaamte en vernedering als ze hun slachtoffers onder ogen komen.

De gevolgen van falen zijn belangrijker dan de kans op succes!

Warren Buffett doet uiteraard ook nog een duit in het zakje:

“If you’re even a slightly above average investor who spends less than you earn, over a lifetime you cannot help but get very wealthy – if you’re patient.”

[i] Coronacrisis wordt VOC-hedgefonds fataal. FD, 2 juni 2020

[ii] https://vocbeleggen.nl/wp-content/uploads/2020/04/200331-VOC-Fonds-Factsheet-A-Maart-2020.pdf

[iii] Duikvlucht voor Nederlandse hedgefondsen in coronamaand. FD, 3 april 2020