Epic Allies Erik Dekker/Maarten Tjallingii podiumplek Cape Epic 2019

Oud wielerprofs Erik Dekker en Maarten Tjallingii deden mee aan de Cape Epic in Zuid Afrika. Het is als de dag van gisteren dat de mannen van start gingen in de proloog in Kaapstad. De tijd is voorbij gevlogen en tussendoor is er heel veel gebeurd. Van de eerste lekke band van Maarten, naar de langste rit rondom Hermanus, via noodreparatie van de derailleur van Erik, de winst in de tijdrit, de dip van Erik en de verloren seconden in de voorlaatste etappe.

De Cape Epic is episch, als je wilt winnen moet alles kloppen. Na de fysieke malheur van Erik in de voorbereiding was het podium het hoogst haalbare. In december overwogen de mannen nog om hun deelname in te trekken. Des te mooier is het dat zij vandaag  toch samen over de streep kwamen in Val de Vie. De bronzen plak is dan ook een dik verdiende beloning van hun inzet en doorzettingsvermogen.

“Grote dank aan iedereen die dit project mede mogelijk heeft gemaakt, het team (Timo, Geoff, Ilse, Petra) en de sponsoren (IBS Capital Allies, Apex, Shimano, Jac van den Oord, Benfri, DAAN Legal, Bioracer, PRO, Futurum) en de Cape Epic organisatie voor de uitnodiging!”

Dag 8 – Grande Finale – 70 km – 1800 hm

De start van de etappe was nagenoeg gelijk aan die van gisteren, en op het gravel van Jonkershoek probeerden Maarten en Erik vandaag al weg te rijden bij de concurrentie. Maar zoals de mannen van Mitas Head gisteren al lieten zien, zij hadden na de lange week nog wat over en konden de aanval pareren. Tot en met 56 km was er nog zicht op het zilver. Daarna verloor Team IBS de 2e plaats in het klassement uit het zicht. Ze hebben gereden voor wat ze waard waren om het brons veilig te stellen. En met succes.

De ontlading aan de streep was dan ook groot. De mannen vierden hun 3e plek als ware het een overwinning. En terecht. De slogan van de Cape Epic is niet voor niks: “Do you have what it takes?”

Dag 7 – Etappe 6 – 89 km – 2650 km

De mannen maken zich op voor de voorlaatste dag van de Cape Epic – hoewel de etappe in lengte wel meevalt – is het aantal hoogtemeters vergelijkbaar met de langere etappes. ”Het was echt steil,” zei Erik achteraf. En warm, heel warm. De truck met 33.000 liter drinkwater staat klaar om iedereen in en rond de Cape Epic van water te voorzien. De chauffeur vertelt ons dat er op een hete dag als deze meer dan 60.000 liter water doorheen gaat. Onvoorstelbaar. Gelukkig zijn er 4 waterpunten onderweg vandaag, dat betekent iedere 20 km één.

Al na een kwart van de wedstrijd heeft Team IBS een achterstand opgelopen op de andere klassementsmannen. Misschien hebben ze de startklim rustig aan gereden, later blijkt dat ze hebben geconsolideerd. Halverwege krijgen ze een dipje te verwerken, maar nieuwe bidons en eten doen wonderen. Maar ook de mannen die aan de leiding rijden houden de snelheid hoog, en zo blijft het gat ongeveer 7 minuten. Dat betekent dat de 2e plek in het klassement nog veilig is. Er wordt onderweg hard gerekend en omdat Merida vandaag de etappe niet wint is iedereen een beetje van zijn á propos.

Pas lang nadat de etappe uitslag bekend wordt gemaakt beseffen de mannen dat ze té veel tijd hebben verloren in het laatste stuk. Ze schuiven op naar de derde plaats in het algemeen klassement. Podium is mooi – maar tweede worden wel mooier dan derde.

De Grande Finale gaat morgen over 70 km van Stellenbosch naar Val de Vie. Én totaal onverwacht zal de strijd om het zilver en brons pas op de Finish worden beslist.

 Daguitslag

 1. MITAS HEAD NEW RACE (Fojtik / Silva) 4:24:42
 2. Merida Factory Racing (Hermida / Rodriguez) +55
 3. IBS Capital Allies + 8:39

Algemeen Klassement na Etappe 3

 1. Merida Factory Racing (Hermida / Rodriguez) 25:53:24
 2. Mitas Head New Race (Fojtik / Silva) + 1:06:29
 3. Team IBS (Dekker / Tjallingii) + 1:06:48

Dag 6 – Etappe 5 – Newton’s queen – 100 km – 2850 hm “it was a good day to have a bad day”

Vandaag geen kans om uit te slapen. De wekker staat weer om 5.00 am voor 100km. De temperatuur is om vroeg in de ochtend al opgelopen tot 17 graden. Dat is andere koek dan gisteren. De mannen maken eerst een bonus rondje om Grabouw, deels vergelijkbaar met gisteren,  waarna ze richting Stellenbosch rijden. Op het kaartje van de etappe staat ergens ‘portage’, het befaamde loopstuk. De Cape Epic is niet compleet zonder looppassage. Benieuwd hoe de knie van Erik het houdt, 1,5 km over de Gantouw Pass is namelijk niet niks.  

De rest van Team IBS moet direct na vertrek het kamp opbreken en richting finish. Een deel gaat onderweg foto’s en video’s maken en de anderen zorgen dat aan de finish alles in orde is om de mannen te ontvangen. Zo zorgen 4 man & vrouw dat Erik en Maarten zich alleen met fietsen hoeven bezig te houden – en eten en slapen. Terwijl de finish crew de tent alweer heeft opgezet en vrolijk fotootjes stuurt in de groeps app krijgt de camera crew het zwaar te verduren. Het meest ideale ‘Spectator Point’ is afgesloten voor publiek. Er zijn politieke protesten onderweg. Waar tegen krijgen we niet te horen, maar de organisatie en de politie grijpen direct in. Het parcours is alleen nog bereikbaar voor hulpdiensten. Het volgende kijkpunt is alleen te bereiken via privé terrein en de wegen staan niet op de kaart, op goed geluk dan maar. Vanwege het gebrek aan 4G komt de cameraman vervolgens te laat voor de passage van Team IBS. Alle moeite voor niets.

Gelukkig zijn de mannen niet van het team afhankelijk voor nieuwe bidons, daarvoor hebben ze een service afgenomen – en dus worden hun bidons door de organisatie naar de verschillende waterpunten gebracht. Volgens de Epic App rijden de mannen keurig op de 2e plek in de wedstrijd, op respectabele afstand van de nummers 1 en enkele minuten voor op de nummers 3.

Na 88 km komen de mannen voorbij Dornier Wines – het beste is er dan wel af en de achterstand is behoorlijk opgelopen. Gelukkig is het nog maar 12 km tot de finish, Maarten loodst Erik de laatste afdalingen richting Stellenbosch door. Erik is eerlijk en zegt direct: “It was a good day to have a bad day.” Het is hem aan te zien dat hij vandaag heeft afgezien. Maarten lijkt vooral genoten te hebben onderweg: “Het was een lange warme dag, met veel klimmen en dalen. Het dalen was echt weer mega spectaculair – dit is echt Epic. Het was wel even zoeken naar het juiste tempo vandaag omdat al snel bleek dat Erik het zwaar had.” Nog 2 dagen – goed drinken, herstellen en DOOR!

 

Dag 5 – Tijdrit – 43 km – 1000hm – Just Like Clockwork en dus winst!

Het is koud als de mannen wakker worden. Het is  buiten maar 11 graden en de gaspitten moeten de camper te verwarmen. De nacht was kraakhelder dat betekent dat de temperatuur snel zal oplopen, gelukkig start Team IBS al om 8:11 am voor hun 43 km tijdrit. Ze starten 25 seconden achter Hermida en Rodriguez.  De moraal is hoog, de mannen voelen zich goed en ze hebben gezonde wedstrijdspanning. Het aantal bezoekjes aan de Mr. Dixie neemt toe. Als ze maar niet overmoedig worden… Een kleine fout kan je hier veel tijd kosten hebben ze gisteren geleerd.

Tijd voor het support team om naar het Spectators Point te vertrekken – waar de mannen meerdere keren langskomen. Dit keer is dat een spectaculair Bike Park op landgoed van Paul Cluver. Voor het eerst deze week is de fotograaf te laat voor de eerste doorkomst. Terwijl hij de auto parkeert komen de mannen al langs. Van een afstandje ziet het er in ieder geval heel snel uit. De eerste officiële doorkomst na 17 km bevestigt dat. Maarten en Erik hebben al een ruime voorsprong op de nummers 1 uit het klassement. Al is het bijna onmogelijk om de 48 minuten goed te maken die ze achter staan in het klassement. Het is een mooie opsteker. Belangrijker nog – zijn ze sneller dan de nummers 3 uit het klassement? Al rijden zij vandaag ook goed.

Erik: “Wij wilden koste wat kost voorkomen dat de nummers 3 zouden aansluiten in ons wiel vlak na de start. En omdat zij maar 20 seconden achter ons startten moesten we dus wel volle bak vertrekken. Daardoor hadden we de Spanjaarden al binnen een minuut te pakken, wat weer goed was voor de moraal. We moesten hierdoor aan het einde wel iets toegeven.”

Het blijft dus spannend, zeker wanneer de wedstrijdorganisatie signaleert dat er renners van het parcours zijn geraakt. Niemand weet of het ook echt zo is, en om wie het gaat. Tot die tijd, fingers crossed. Maar ook na 30 kilometer blijft de voorsprong stabiel. Wat een opluchting. Team IBS is op weg naar de eerste etappe overwinning. Een mooie opsteker na de dag van gisteren. En de mannen genieten er zichtbaar van. Juichend komen ze over de streep, ze weten zelf ook dat het goed zit. De Spanjaarden hadden ze in de eerste bocht al te pakken en de 20 seconden na hen gestarte Fojtik en Silva zijn nergens te bekennen.

Erik: “Deze relatief korte inspanning was een andere dan op andere dagen – het deed echt pijn. Nu snel naar de massage, want die is hier super goed geregeld.”

Vanavond mogen ze de hoogste trede van het podium betreden – en misschien nog wel belangrijker: ze starten met een goed gevoel aan de monster etappe van morgen, 100 km met 2850 hm. “Wat een heerlijk gevoel om te winnen vandaag, dat blijft toch bijzonder. Vandaag zat alles mee, en ik heb zelfs nog kunnen genieten van de geweldige omgeving en de gave trails. Al mag ik dat van Erik niet meer zeggen.”

Daguitslag Etappe 4

 1. Dekker / Tjallingii 1:52:42
 2. Fojtik / Silva 1:56:07
 3. Hermida / Rodriguez 1:57:35

Algemeen Klassement na Etappe 4

 1. Merida Factory Racing (Hermida / Rodriguez) 16:36:03
 2. Team IBS (Dekker / Tjallingii) +43:12
 3. Mitas Head New Race (Fojtik / Silva) + 46:55

Dag 4 – Etappe 3 – The Emerald Princess – 103 km – 2800 hm

De zon laat zich niet zien vandaag. De wolken stapelen zich op boven de Oak Valley Estate en het begint te miezeren. Volgens het routeboek staat er 103 km op het programma voor vandaag – maar dat worden er 107. De koninginnenrit, The Emerald Princess, heeft voor vandaag 2800 hm in petto. Dat dat is bijna 3x de Alpe d’Huez! Door de regen worden de afdalingen nog technischer en moeilijker. De etappe krijgt niet voor niks 4,5 ster van de organisatie.

De mannen kennen een voortvarende start over de Nuweberg, maar na 35 kilometer gaat het mis. Erik rijdt lek in de afdaling van de Groenlandberg (1100m). Geen ramp – alleen bij het steken van het achterwiel komt de Di2 kabel klem tussen de ketting en de tandwielen. Wanneer deze afbreekt is het nog heel heel ver naar het volgende servicepunt. De 25 kilometer die volgen doen de mannen wat duikers ook doen wanneer de zuurstof van je buddy op is, en daardoor verliezen ze veel tijd. Wanneer Erik wil schakelen, gebruiken ze de Di2 kabel van Maarten’s fiets om van versnelling te wisselen. Onderaan iedere afdaling en bovenop de klims stoppen zetten ze de fietsen naast elkaar en koppelen ze kabel van Maarten aan de derailleur van Erik – hij krijgt dan de juiste versnelling op bestelling.  Lang leve Di2, met een kabel had Erik op een fixie naar de finish gemoeten.

Het service punt bij Houw Hoek Hotel op 63,5 kilometer komt als een verlossing. Erik krijgt een ouderwetse schakelkabel en mechanische derailleur gemonteerd en de mannen kunnen verder. Ondertussen is hun achterstand opgelopen tot ongeveer een half uur. Het wordt spannend om de 2e plek in het algemeen klassement te behouden. Terwijl de mekaniekers aan het werk zijn hebben ze zelfs nog tijd om een filmpje op te nemen.

Erik: “Binnen een kwartier hadden ze het weer gefikst. Wij waren ondertussen weer hersteld en de achtervolging op de concurrentie die volgde was ook gaaf. 45 km knallen, lekker is dat!”

Maarten: “Een duo wedstrijd rijden is 1 ding, maar elkaars schakelsysteem delen is de volgende dimensie. Na de reparatie heb ik als een brommer gereden om de schade te beperken.” En met succes want de 2e plek in het klassement is nog veilig.  Van de voorsprong zijn nog slechts 19 seconden over, en dat na 325 km wedstrijd. Welkom in de Cape Epic waar de mooiste verhalen worden geschreven. Tot morgen voor een korte rit over 43 km.

Daguitslag Etappe 3

 1. Hermida / Rodriguez 5:03: 29
 2. Fojtik / Silva + 11:28
 3. Imfeld / Duss +25:18 ………………………….

7. Dekker / Tjallingii +31:09

Algemeen Klassement na Etappe 3

 1. Merida Factory Racing (Hermida / Rodriguez) 14:38:27
 2. Team IBS (Dekker / Tjallingii) +48:05
 3. Mitas Head New Race (Fojtik / Siva) + 48:24

Dag 3 – Hermanus – Oak Valley – 90 km – 2250 hm

De langste etappe is achter de rug en dat heeft de #epicallies duidelijk goed gedaan. Erik doet een vrolijk dansje in het startvak. En dat terwijl de mannen alweer om 5.00 am aan het ontbijt zaten. Havermout, pannenkoeken, boterhammen – de koolhydraten zijn hard nodig, en water natuurlijk. De zon laat zich vroeg zien, het belooft een warme dag te worden.

Een klein mazzeltje vandaag, een deel van het parcours is omgelegd in verband met de recente bosbranden in de regio – het aandeel singletracks is kleiner. Op de brede vlakkere wegen zijn ze in het voordeel ten opzichte van Hermida / Rodriguez. Maarten en Erik kunnen hier als ‘roadies’ misschien wel iets goed maken…

Het eerste deel van de wedstrijd maken Erik en Maarten een zeer sterke indruk. Ze zitten in het wiel van Hermida en Rodriguez. De koers ontbrandt na 22 km, de etappe doet haar naam eer aan: Enter Sandman. Hier worden de eerste verschillen gemaakt. “Wij reden deze passage helemaal niet zo geweldig”, aldus Erik. Terwijl Maarten zijn turbo aanzet komt Team IBS nog een aantal keer terug. Halverwege moeten ze slechts 35 seconden toegeven – een knappe prestatie gezien de voorgaande dagen.

Erik: “Halfweg zagen wij de Spanjaarden waardoor we harder zijn gaan rijden. Beetje gokken en kijken of we het konden volhouden. Tof om echt weer even te kunnen koersen”

In de aanloop naar de finish gaat de warmte toch zijn tol eisen en krijgt Erik bij last van krampen. Maarten zorgt dat Erik strak in het wiel kan blijven en de mannen passen het tempo aan. Hierdoor loopt de achterstand op de leiders snel op tot ongeveer 3 minuten.

Maarten: “We hebben constant onze limieten opgezocht, soms er op soms er over, dan weer herstellen. Het voelde weer goed in de benen en dat resulteerde in deze 3e podium plek.”

Moe maar voldaan komen de mannen over de streep. De high-five op de finish is een blijvertje. Hopelijk komt er nog een dag dat ze ook de handen in de lucht kunnen steken. De 2e plek in het Masters klassement lijkt op dit moment meest realistisch, maar wie weet zit er nog etappe winst in!

Dag 2. Hermanus – Heaven & Back to Earth – 112 km – 2700 hm

Maandag 18 maart, de tweede dag van de Cape Epic, stond de eerste echte etappe op het programm: 112 km afzien over de stoffige gravelpaden rond Hermanus. De weergoden waren de mannen goed gezind, pas na hun finish begon de temperatuur snel op te lopen. Wat een grote invloed heeft op de zwaarte van de koers. Nu was het aangenaam koersweer. Na bijna 5 uur afzien finishten Erik en Maarten wederom als 2e achter het sterke Merida Factory Racing team. De derde plek wordt ingenomen door het koppel Fojtik / Silva, die op meer dan 12 minuten achterstand staan van Team IBS Capital Allies. Vooral in het laatste deel van de wedstrijd zijn de mannen veel uitgelopen op de nummers 3 en 4. Dat wil zeggen dat het met de conditie wel goed zit, en alle trainingsuren afgelopen winter niet voor niets zijn geweest.

Tjallingii: “Vandaag hebben we gedoseerd gereden, het tempo goed in de gaten gehouden. We hebben elkaar continu gewezen op de noodzaak om te eten en te drinken. We zijn de hele etappe met elkaar blijven communiceren. Hierdoor hebben we een zeer stabiel tempo kunnen rijden tot de finish. Ik heb er een goed gevoel over.”

 1. Merida Factory Racing (Hermida / Rodriguez) 4.45.22 Totaal 5.34.08
 2. IBS Capital Allies (Dekker / Tjallingii) 4.56.19 Totaal 5.48.07
 3. Midas Head New Race (Fojtik / Silva) 5.07.43 Totaal 6.00.31
 4. 7C Wilier (Jaikel / Debertolis( 5.14.11 Totaal 6.12.49

Achter de mannen verdwenen er steeds meer teams uit het zicht, en ze konden steeds teams blijven inhalen. “Ik ben dan ook erg blij met ons niveau” aldus Erik. “En dat niet alleen, we hebben echt als een team gereden en de race goed ingedeeld. Het weer was echt in mijn voordeel vandaag, ik heb geen kramp gekregen – daar was ik vooraf erg bang voor. Dat we binnen de 5 uur gefinisht zijn geeft me een dubbel goed gevoel. Na alle tegenslag van de afgelopen maanden ben ik hier super blij mee. 4 weken geleden kon ik mijn knie nauwelijks bewegen, en nu staan we hier op het podium.”

Dag 1. Kaapstad – Tafelberg – 21 km – 600 hm

Zondag 17 maart, de kop is er af. Na maanden van voorbereiding zijn de #epicallies van dan eindelijk van start gegaan. 8 dagen afzien in het prachtige Zuid-Afrika. Al zullen Erik en Maarten geen tijd hebben om van de omgeving te genieten. De proloog was dan ook de een fijne binnenkomer. Op de flanken van de wereldberoemde Tafelberg werd het team direct getest, in de relatief korte maar heftige eerste etappe (21 km) kregen zij direct te maken met pech. Maarten knalde met wedstrijdsnelheid in een diepe kuil en stootte daarbij zijn achterband lek. Ze konden de rust bewaren, en op een half slappe band finishten ze als 2e achter het power koppel Hermida en Rodriguez. De Epic Allies kwamen binnen op een achterstand van 3 minuten, dat lijkt veel, maar de koers is nog lang.

“Ik had de benen, we reden goed. Alleen één onoplettendheid kostte ons veel tijd. Ik ben ondanks alles zeer tevreden met mijn vorm, en het resultaat” aldus Maarten.

Daguitslag:

 1. Merida Factory Racing (Hermida / Rodriguez)
 2. IBS Capital Allies (Dekker / Tjallingii)
 3. 7C Wilier (Jaikel / Debertolis)

Donderdag 14 maart – Herstellen in Zuid-Afrika

Team Epic Allies is gearriveerd in Zuid-Afrika! Dinsdag hebben Maarten en Erik in de omgeving van Stellenbosch een laatste training gedaan van bijna vijf en een half uur: 106 kilometer en 2300 hoogtemeters. De komende dagen zullen in het teken staan van herstel. Aanstaande zondag 17 maart om 10:26:05 uur Nederlandse tijd gaat team Epic Allies van start met de proloog.

Dinsdag 12 maart – De voorbereidingen zijn in volle gang

Maarten en Erik hebben hard getraind. Eind februari deden zijn mee aan de ‘Costa Blanca Bike Race’ in Spanje. Voor Erik was het spannend hoe zijn schouder het zou houden na een eerdere val en voor Maarten was het weer zijn terugkeer in de MTB sport. Het parcours was van universitair niveau. Nadat zij hun niveau op elkaar hadden afgestemd, was de samenwerking top.

Begin maart meteen door naar de Mediterranean Epic in Spanje. In de buurt van Castellon bij Valencia opnieuw 4 dagen om hun samenwerking te trainen.  De organisatorische voorbereidingen liggen volledig op schema. Beide zijn inmiddels al in Zuid Afrika. Na nog een pittige training zullen de dagen in het teken staan van uitrusten en uitkijken naar een mooie wedstrijd. Let the Cape Epic begin!