Direct naar content
IBS - Capital Allies
Wat we schrijven
Blogs 23-07-2020

Tweede kwartaalverslag 2020

Is de beurs een zeepbel?

Wat een kwartaal! In ons vorige kwartaalverslag schreven we nog dat de beursdaling als gevolg van het coronavirus de snelste ooit was. Nooit eerder daalde de beurs in 22 dagen tijd meer dan 30 procent. Het tweede kwartaal van 2020 was al even historisch. Alleen stegen de aandelenkoersen nu onverwacht fors.

Wat zijn de vooruitzichten voor beleggers na dit herstel? Het coronavirus is nog lang niet uitgewoed. Want grote delen van de wereld, waaronder de VS, zitten nog midden in de eerste golf. Hierdoor komt de wereldwijde economie veel langzamer dan gehoopt weer op gang. De economische schade is nog altijd gigantisch.

Puur statistisch gezien, hoeven we ons geen zorgen te maken. Ook na een heel goed kwartaal is de beurs gemiddeld na één, drie en vijf jaar flink doorgestegen.

Bovendien is de opmars van de beurzen tijdens het tweede kwartaal grotendeels te danken aan het explosieve herstel van kwalitatief goede ondernemingen. Zij hebben een sterke competitieve positie, weinig schulden, veel cash en vaak terugkerende inkomsten. De financiële markten zijn efficiënt. Dus na de eerste paniekaanval herstelden de aandelenkoersen van deze bedrijven snel.

Tenslotte profiteren de aandelenkoersen van de lage rente. Want de intrinsieke waarde van een onderneming is gelijk aan de contante waarde van de toekomstige kasstromen. En als de rente daalt, stijgt de contante waarde van die toekomstige kasstromen.

Inflatie en een hogere rente zijn het grootste gevaar. Maar is het reëel om een hogere inflatie en dus een hogere rente te verwachten?

 

Lees ons tweede kwartaalverslag van 2020