Zes adviezen voor het nieuwe jaar

Gelukkig nieuwjaar!

Zou het niet fijn zijn om een relaxed beleggingsjaar tegemoet te zien?

Zonder voorspellingen, zonder doemdenkers die continu het eind van de wereld voorspellen en zonder al het dagelijkse nieuws dat ervoor zorgt dat we ons elke dag zorgen maken. Wij denken dat dit ijdele hoop zal zijn. Deutsche Bank verraste ons alvast met een dertigtal zaken waar we ons in 2017 zorgen over kunnen maken.

zes-adviezen-10012017_afbeelding-1

 

Ons eerste advies voor 2017 is dan ook: Negeer het nieuws!

Black Swan auteur Nassim Taleb schrijft hierover het volgende:

“To be completely cured of newspapers, spend a year reading the previous week’s newspapers.”

Wanneer we voldoende oud nieuws lezen, realiseren we ons al snel twee zaken: de overgrote meerderheid van de voorspellingen komt niet uit en het meeste nieuws waarvan we denken dat het belangrijk is, blijkt op de lange termijn onbeduidend te zijn.

Noem van de 10.000 nieuwsberichten die u in de afgelopen twaalf maanden gelezen heeft, er eens één op die u geholpen heeft een betere beslissing te nemen over iets dat voor u relevant was..?

Hieruit vloeit voort…

Ons tweede advies voor 2017: Focus op de historische context!

We vinden het met z’n allen lastig om te accepteren dat sommige gebeurtenissen toevallig gebeuren, waardoor we soms het volgende lezen:

“Aandelen daalden 0,3% vanwege tegenvallende inflatiecijfers.”

Een veel logischere verklaring is natuurlijk dat aandelen met 0,3% daalden omdat ze dat nu eenmaal soms doen. Minder spannend, maar wel eerlijker!

In plaats van het lezen van een uitleg waarom aandelen in waarde daalden, zouden we onze focus dienen te verleggen naar de historische context. De volgende keer dat de beurs lager sluit, moeten we ons bedenken dat zoiets gemiddeld om de dag het geval is. De volgende keer dat de beurs 10% corrigeert vanaf het hoogste punt, dienen we ons te realiseren dat dit bijna elk jaar wel een keer gebeurt. En onthoud dat niemand ooit de leeftijd van tien jaar heeft bereikt zonder een economische recessie meegemaakt te hebben!

Hieruit vloeit voort…

Ons derde advies voor 2017: Wees comfortabel met risico!

Wat is de afstand die u met de auto dient af te leggen, zodat de kans dat u overlijdt aan de gevolgen van een ongeluk net zo groot is als de kans dat u overlijdt aan de gevolgen van een vliegtuigongeluk?

20 kilometer!1

Dat is alles. Dus wanneer u met de auto bij het vliegveld arriveert, is de kans groot dat u het riskantste deel van uw reis er al op heeft zitten.

Volgens Gerd Grigerenzer, de auteur van het boek Risk Savvy:

“People aren’t stupid. The problem is that our educational system has an amazing blind spot concerning risk literacy. We teach our children the mathematics of certainty — geometry and trigonometry — but not the mathematics of uncertainty, statistical thinking. And we teach our children biology but not the psychology that shapes their fears and desires. Even experts, shockingly, are not trained how to communicate risks to the public in an understandable way.”

Door op hun gevoel af te gaan, trachten mensen hun statistische onvermogen te camoufleren. Dat kan soms goed zijn. Niemand hoeft tenslotte een statisticus te zijn om te weten dat het gevaarlijk is om met een blinddoek voor auto te rijden.

Maar soms is het ook slecht om op ons gevoel af te gaan. Het zorgt er namelijk voor dat we overreageren op zaken die zeldzaam zijn en onderreageren op zaken die onschuldig blijken. Vliegtuigcrashes krijgen veel aandacht in de media, waardoor men de indruk krijgt dat de kans erop veel groter is dan de werkelijkheid dicteert. We stappen echter elke dag onbezorgd in onze auto…

Gedurende de afgelopen twintig jaar daalden de beurzen tweemaal met circa 50%. Als gevolg hiervan zijn beleggers bang dat elke correctie de opmaat is voor een nieuwe beurscrash. De media doen hier driftig aan mee door allerlei onheilsprofeten een podium te geven. Het trackrecord van deze lawaaipapegaaien is gruwelijk, maar dat interesseert de media niets. Slecht nieuws verkoopt! Echter, we dienen ons te realiseren dat beurscrashes extreem zeldzaam zijn. De VS kende sinds 1871 slechts een drietal episodes waarin de beurs 50% of meer daalde. Als belegger kunt u zich niet laten leiden door de angst voor zo’n zeldzame gebeurtenis.

Hieruit vloeit voort…

Ons vierde advies voor 2017: Luister niet naar voorspellingen!

Beleggers willen iemand geloven. Voorspellers willen iets verdienen. Eén van deze groepen wordt teleurgesteld. Wij denken dat u wel weet welke groep dat zal zijn.

Wij willen u daarom graag voorstellen aan Harry Dent. Harry is analist en ‘New York Times Bestsellers’ auteur van diverse boeken. Volgens zijn website:2

“I’ve used the Science of Demographics to predict major economic and market shifts with uncanny accuracy…including the Tech Wreck of 2000…the 2000’s real estate bubble…and the stock market crash of 2008.

Laten we die “uncanny accuracy” van de voorspellingen van Harry Dent eens onderzoeken:

In 1993 schreef hij het boek waarmee hij zijn faam vergaarde, “The Great Boom Ahead: Your Comprehensive Guide to Personal and Business Profit in the New Era of Prosperity.”  Harry kreeg gelijk. De beurzen en de economie presteerden inderdaad zeer goed in de jaren volgend op de publicatie van zijn boek.

Dit motiveerde Harry uiteraard om eens wat vaker een boek te schrijven. Hmm… de timing van de rest van zijn boeken was iets minder gelukkig:

1999: “The Roaring 2000s: Building the Wealth and Lifestyle You Desire in the Greatest Boom in History.” Oeps…geen Boom maar een Crash volgde op deze publicatie.

2006: “The Next Great Bubble Boom: How to Profit from the Greatest Boom in History: 2006-2010.” Ook nu zat Harry er weer flink naast! En dat terwijl hij op zijn website claimt dat hij de crash van 2008 voorspeld had. Foei!

2009: “The Great Depression Ahead: How to Prosper in the Crash Following the Greatest Boom in History.”  Ai… slechts twee maanden voor de bodem, voorspelde Harry een depressie!

2011: “The Great Crash Ahead: Strategies for a World Turned Upside Down.” In dit boek voorspelde Harry een crash tussen 2012 en 2015. Weer mis. Om moedeloos van te worden…

2014: “The Demographic Cliff: How to Survive and Prosper During the Great Deflation of 2014-2019.”

2016: “The Sale of a Lifetime: How the Great Bubble Burst of 2017-2019 Can Make You Rich.” Hij heeft de data van de volgende crash in dit boek iets opgeschoven…

Niemand kan de toekomst voorspellen. Zelfs Harry Dent niet. Maar zoals elke charlatan maakt hij gebruik van extreme voorspellingen met daaraan een specifiek tijdstip verbonden. Het verkoopt goed, maar Harry gokt duidelijk op het “broken clock syndrome.” Zelfs een stilstaande klok heeft tweemaal per dag gelijk (een digitale klok overigens maar eenmaal).

Laten we overigens hopen dat Harry binnenkort niet een positief boek publiceert!

Hieruit vloeit voort…

Ons vijfde advies voor 2017: Hoed u voor experts!

De Grieks-Amerikaanse epidemioloog en internist John Ioannidis verwierf in 2005 wereldfaam met zijn essay “Why Most Published Research Findings Are False.” Hij heeft hierin de meest geciteerde wetenschappelijke ontdekkingen uit de allerbeste medische vakbladen tegen het licht gehouden en concludeert dat de meeste ‘doorbraken’ helemaal geen stand hadden gehouden. Meestal zijn ontdekkingen toevalstreffers, vergissingen of te rooskleurig opgeschreven.

In het essay geeft hij een aantal zaken weer die een indicatie kunnen geven of een medische doorbraak op drijfzand is gebaseerd, waaronder:

  • De onderzoekers of hun instellingen hebben een persoonlijk belang bij de uitkomst;
  • Het onderzoek is gefinancierd door een onderneming of een andere belanghebbende partij; en
  • Het onderwerp is modieus (voeding, kanker, overgewicht, enzovoorts).

De bevindingen van Ioannidis zouden ons moeten waarschuwen voor de kwaliteit en het waarheidsgehalte van de overgrote meerderheid van de beleggingsonderzoeken en met name wanneer deze onderzoeken wordt gepresenteerd als ‘wetenschappelijk.’ Analisten en de ondernemingen waarvoor zij werken, hebben vaak een persoonlijk belang bij de uitkomst. Bovendien worden analisten betaald om een resultaat te bereiken. Het resultaat van het onderzoek is vervolgens bijna altijd een modieuze manier om de index te verslaan of de toekomst te voorspellen.

Echter, er zijn tijdens het beleggen geen punten te verdienen met moeilijkheidsgraden en complexiteit. Simpele beleggingsstrategieën die consistent worden toegepast op de lange termijn zijn daarentegen vaak wel succesvol.

Hieruit vloeit voort…

Ons zesde advies voor 2017: Behoud uw focus op de lange termijn!

Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, staat bekend om zijn focus op de lange termijn. Hij financiert zelfs de bouw van een klok die slechts eenmaal per jaar tikt en 10.000 jaar moet meegaan. Het is zijn ode aan de lange termijn.3 Op een vraag over het mislukken van de Amazon smartphone antwoordde hij:

“If you think that’s a failure, we’re working on much bigger failures right now.”

Iemand met een korte termijn visie had zo’n antwoord nooit gegeven. In 1997 omschreef Bezos de filosofie van Amazon als volgt:

“A relentless focus on customers. This is not a goal to be strived for, worked towards, achieved, and then passed. This is a way of operating, constantly—every day, with every decision.”

Dezelfde gedachte dient te worden toegepast op beleggen. Succesvol beleggen is een bijproduct van een goed beleggingsproces. In plaats van ons te richten op een rendement van 10% en/of het verslaan van de index gedurende een kalenderjaar (een rondje om de zon), zouden we ons moeten richten op een goed beleggingsproces.

Er zijn meerdere manieren om tot een goed beleggingsproces te komen. Echter, risicomanagement behoort centraal te staan in een goed beleggingsproces. Onze definitie van risico is een onherstelbare schade aan het vermogen doordat:

  • Een belegger teveel betaalt (valuation risk);
  • Een belegger zijn investering financiert met geleend geld (financial risk);
  • De kwaliteit van de investering verslechtert (business risk).

De focus op een goed beleggingsproces geeft de beste garantie op goede resultaten maar is niet eenvoudig te handhaven in een industrie die zichzelf ervan heeft overtuigd dat zij zich al moet verantwoorden voor haar resultaten na één enkel kwartaal.

Mocht u bovenstaande adviezen ter harte willen nemen, dan heeft u een goed fundament gelegd voor het behalen van uw beleggingsdoelstellingen op de lange termijn.

Het team van IBS Capital Allies wenst u een gelukkig, gezond en relaxed 2017!

 


1 Risk Savvy: How to Make Good Decisions, Gerd Grigerenzer, March 31, 2015
2 harrydent.com
3 http://longnow.org/clock/

Blijf op de hoogte

Schrijf u in, dan ontvangt u onze updates vanzelf per e-mail.
Volgende artikel ›

Zelfs Onze-Lieve-Heer zou worden ontslagen als actieve fondsbeheerder!