Direct naar content
IBS - Capital Allies
Wat we schrijven
Blogs 21-01-2016

Column Fondsnieuws – De beta game is ‘uit’

Logo FondsnieuwsBeleggen in aandelen met een hoge beta is uit. Sinds 2009 is er absoluut geen vraag meer naar ‘riskante’ aandelenstrategie├źn. De marketingafdelingen van de fondsaanbieders laten ons maar wat graag zien dat academisch onderzoek heeft aangetoond dat aandelen met een lage volatiliteit beter presteren dan de index.

Fondsaanbieders zetten nu dan ook trouw de beta van een ETF op de factsheet. Op de website van etf.com zijn nog maar drie ETFs te vinden die een aandelenstrategie met een hoge beta aanbieden. Deze drie hebben in totaal 65 miljoen dollar onder beheer. Lage beta strategie├źn zijn er, daarentegen, in overvloed. De drie grootste hebben alleen al 18 miljard dollar onder beheer.

Beta is de statistische maatstaf die de beweeglijkheid van een aandeel, sector of regio meet ten opzichte van de index (indexbeta = 1). Een beta van meer dan 1, geeft aan dat er sprake is van meer risico dan de index en vice versa. Het probleem met beta als maatstaf van risico, is dat de academische literatuur heeft aangetoond dat het onbetrouwbaar is. Beleggen op basis van beta is hetzelfde als autorijden met alleen een achteruitkijkspiegel tot je beschikking. Datgene wat gisteren niet riskant was, kan morgen wel degelijk riskant zijn.

Bovendien is het gebruikmaken van beta als risicomaatstaf onderhevig aan ‘circulaire logica’. Wanneer er maar voldoende inflow is in een aandeel, sector of regio, daalt de beta vanzelf. Koersdalingen zijn een fenomeen dat alleen optreedt bij outflows.

Dit laatste punt wil ik illustreren met een tweetal voorbeelden. Iedereen weet dat small-caps riskanter zijn dan large-caps. De beschikbare beta weerspreekt deze vanzelfsprekendheid echter. In augustus had de Russell 2000 ETF (US small caps), na jarenlange inflows, een beta van slechts 0,92. Sinds augustus daalde de Russell 2000 ETF met maar liefst 13,64 procent versus een daling van 3,84 procent voor de S&P 500 index.

Een tweede voorbeeld is de iShares MSCI Frontier 100. Deze ETF belegt in een aantal landen waar u en ik niet op vakantie zouden willen gaan. Ruim 25 procent wordt belegd in Koeweit, 13 procent in Nigeria (de thuishaven van Boko Haram) en 10 procent in Pakistan. Toch heeft dit beleggers niet belet om honderden miljoenen te beleggen in deze ETF. Men zou geneigd zijn te denken dat deze ETF een beta zou hebben van 2 of 3. Maar niets is minder waar. In augustus was de beta 0,4. Hartstikke veilig dus. Helaas voor de ‘gediversifieerde’ aandelenbelegger, daalde deze ETF sinds augustus met 15,87 procent. Ook ETFs voor Turkije, India, Indiase small caps, China en Amerikaanse micro-caps waren in augustus veiliger dan de S&P 500.

Beta is dus een slechte voorspeller van toekomstig risico. Beter is het om aandelen met een hoge kwaliteit (sterke balans, hoge return-on-invested-capital etc.) te selecteren. Dit is een veel betere voorspeller van toekomstig risico. Koop dit type aandeel echter niet in een ‘smart beta’ product omdat je dan de kwalitatief slechte aandelen erbij cadeau krijgt (weliswaar met een lager gewicht).

Bovendien is het raadzaam te beleggen in ondergewaardeerde aandelen omdat zij op de langere termijn beter presteren dan de index. Er zijn alleen niet zoveel echte value ETFs beschikbaar. Zij screenen namelijk slecht op beta!

Hans Betlem is chief investment officer bij IBS Capital Management.

De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.